Алоето е познато на човечеството от хиляди години. Съществуват повече от 200 негови разновидности, но най-известната е алое вера, чийто чудодейни способности са прилагани за  почти всичко свързано с човешкото здраве. Поради тази причина то е наричано по разнообразни начини - „растението - чудо“, „мълчаливият лечител“ и „лек от природата“.

Алое верата има дълги и заострени месести листа, които съдържат гелоподобно вещество. Именно то се използва в много продукти, в козметиката – лосиони за тяло, овлажняващи гелове, кремове за лице.

От листата на растението се добива и сокът от алое вера. Горчив е, но пък е изключително ароматен и помага при проблеми с храносмилателната система.

И преди всичко този природен цяр съдържа неизброими количества витамини, минерали, ензими, аминокиселини, естествени захари, както и вещества, които притежават антибактериално и противовъзпалително действие.

Проучванията показват, че алое верата ускорява възстановителния процес особено при изгаряния, включително и тези от радиация. Древното биле се използва от дерматолозите за забързване процеса на заздравяване на кожата след процедура дермабразио, при която се премахват белези.

И още:
- помага за успокояване на кожа, претърпяла раздразнения, манипулации, изгаряния и ухапвания от насекоми
- хидратива и омекотява кожата
- помага за зарастване на кожните рани
- помага (ако се приема вътрешно) за проблеми с лениви черва, запек и други чревни проблеми
- облекчава сърбежи и раздразнена кожа
- убива гъбички и бактерии
- подобрява ефективността на слънцезащитните лосиони.

Съществуват и доста изследвания, които все още не са доказали, но учените предполагат, че лечебните свойства на „растението чудо“ могат да бъдат използвани и в борбата срещу някои видове рак, артрит, диабет и псориазис.

Поради лесното отглеждане много домакини имат алое вера в дома си. И не само, защото е красиво растение, а защото при разрязване на месестите му листа може да бъде прилагано направо върху раздразнена или изгорена кожа.  

Соковете от билката обаче се консумират само след определена обработка в лаборатории. Такива продукти можем да намерим в магазините за здравословни храни. Напоследък много производители на освежителни напитки започнаха да добавят алое верата като изцеляваща и освежителна съставка.