Не е чудно, че египтяните използват алое верата за медицински цели повече от 5000 години. В него се съдържат над 12 витамина, 200 ензима, 20 минерала и 18 амино-киселини.

Ако вече сте се възползвали от действието на алое вера след изгаряне на слънце, със сигурност знаете, че то е вълшебно в подобни ситуации. Качествата на растението не се изчерпват само с успокояването на кожата - то е пълно с витамини, ензими, минерали, аминокиселини и е ядливо. Дори е в категорията суперхрани, заедно с боровинките и померанът. Ако вече ви е станало интересно, ето още малко информация:

При язва

Хората, които страдат от язва, могат да се облагодетелстват от предимствата на алое верата. То възстановява и лекува вътрешните тъкани по начина, по който го прави с външните. При храносмилането му то помага лекуването на всякакви тъкани, което е особено ценно за стомаха, червата и хранопровода. Освен това има охлаждащ ефект, което е чудесно при хора със стомашни болки, дължащи се на язва и висока киселинност.   

При киселини

Успокояващите му свойства действат и на хранопровода така, както и на стомаха. Веднага успокоява киселините, докато лекува цялостно. Минералите в алое верата повишават нивата на pH в стомаха и намаляват киселиността. Затова следващият път, когато се чувствате зле след люто, изпийте чаша алое и ще се оправите.


При изгаряния

Алое верата действа не само при слънчевите изгаряния, а при всякакви. Най-лесно е да срежете листо и да намажете гела, който се намира в него. Добрата новина е, че можете да съхранявате листа алое в хладилника си в продължение на седмици, без да се губи ефекта им. Преди това обаче го увийте в нещо, за да не изсъхне. 

За енергия

В алое верата се съдържа изключително висок процент витамин B12. Той е чудесен за повече енергия - в някои енергийни напитки се съдържа основно той, защото е по-добър и ефективен дори от кофеина. Освен това действа положително на работата на мозъка.

При псориазис

Последните изследвания откриват, че алоето помага при псориазис. Невероятно е, но растението помага дори по-успешно от стероидните кремове. Купете си крем със 70% съдържание на алое вера (има в магазините за здравословни храни) или използвайте гела директно от листата на растението.

За по-добро храносмилане

Алоето съдържа около 200 различни ензима и 18 амино-киселини. В комбинация с витамините и минералите, помага на червата, като убива лошите бактерии. Също така алоето почиства храносмилателния тракт - несмляната храна, както и всякакви полепи. Без лошите бактерии и полепи, телата ни абсорбират повече хранителните вещества и изхвърлят по-бързо неизползваемите вещества.

При колит

Колитът е заболяване на дебелото черво и може да причини инфекция и кръвоизливи. В повечето случаи то е просто дискомфорт, но понякога води до хранителни дефицити, които да прераснат в анемия, камъни в бъбреците, проблеми с очите и кожата. Пиенето на алое вера всеки ден облекчава симптомите на колита.