Използването на презерватив е задължително при първи интимен контакт с нов партньор. Този период обикновено трае 3 месеца, тъй като началните симптоми на полово преносими инфекции и СПИН се проявяват в такъв порядък. При съмнения по-добре да се отложи интимната близост.

Сега, когато съществуват полово предавани болести, които много тежко увреждат здравето и могат да заплашат и живота, се налага да се приеме, че начинът за предпазване от нежелана бременност и от полово предавани инфекции е използването на презерватив при всеки полов контакт. 

При първа интимна близост задължително трябва да се използва презерватив.

Акушер-гинеколози и психолози са категорични, че трябва да се обучават подрастващите за средствата за предпазване, преди да са направили своя първи сексуален контакт, за да могат да бъдат готови, когато това се случи. Акушер-гинекологът д-р Борислав Кирчев отправя следните 

съвети към съвременните родители:

- Научете се да разговаряте спокойно и делово с децата си, без паника и с желание да обясните, че презервативът предпазва както от нежелана бременност, така и от полово предаваните болести.

- Може да купите презервативи и да ги поставите на видно място, където децата ви да ги забележат. Вие им предложете да ги използват, а ако има нужда, подновявайте запасите без да задавате неудобни въпроси. 

От къде ще купите презервативите е без значение. Важно е да ги купите и да ги използвате. По-голямата част от презервативите са от добро качество. При самото им производство се правят съответни тесове за механична устойчивост и порозност на каучука.

При покупка на презервативи редовно проверявайте срока на годност.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Никога не трябва да използвате стари презервативи, забравени кой знае кога в някое чекмедже или в джоба на якето. Старият презерватив е загубил първоначалната си еластичност и се къса много лесно. 

Използването на презерватив ще ни помогне да избегнете инфектиране с редица полово преносими заболявания и последствията от тях като стерилитет, рак на маточната шийка, генитален херпес и мн. др.

Подробности за полово предаваните болести може да прочетете в книгата на д-р Борислав Кирчев "Любов без риск”.