Кафето. Тази ароматна и обожавана по цял свят напитка си е спечилала популярността като силен стимулант и ободряващ елексир. Голяма част от информацията за кафето обаче е противоречива и често пъти дори объркваща. Според последни проучвания обаче, това дъхаво питие, притежава повече позитиви, на които би било любопитно да спрем вниманието си.

•Една от най-разпространените "клюки" за кафето е, че съдържа много калории. Това не е така и ако се пие чисто, кафето в никакъв случай не може да бъде определено като високо калорично, а още по-малко – богато на мазнини. Разбира се, това, което може да го превърне в калорична напитка е захарта, сметаната или пълномасленото мляко.

•Друг любопитен факт е, че кафето губи добрите си вкусови качества, ако е приготвено в дестилирана или чешмяна вода. По-добра компания за него се оказват са бутилираната изворна и филтрираната вода.

Кафето не бива да се съхранява в хладилник или фризер, особено ако не е смляно. Това се дължи на факта, че зрънцата са порести и в хладилника те поемат миризмата на храните, с които съжителстват. Препоръчително е да се съхраняват на стайна температура в плътно затворен съд.

Кафето не води до пристрастяване. Въпреки, че кофеинът е смятан за лек стимулант, многобройни изследвания са доказали, че то, противно на общоприетото мнение, не води до пристрастяване или психическа зависимост. С едно кратко уточнение – стига неговият дневен прием да не превишава 5 кафеени чашки.

Въпреки това, специалистите препоръчват: Ако се налага да откажем кафето поради здравословни или други причини, е добре това да става не изведнъж, а постепенно. Малко или много, все пак, организмът е привикнал с консумацията му.