Предлагам няколко любопитни факти, изнесени неотдавна във в-к "Гардиан” от Браян Клег.

Апендиксът

Обикновено на апедикса се гледа като на рудиментарен орган, загубил своите функции преди милиони години. Неговата инфекция е известна като апендицит, а лечението му е оперативно. Новото знание за апендикса е, че той е необходим за поддържането на полезните бактерии, необходими за процесите в червата. В апендикса те ”почиват”, размножават се и когато е необходимо, допълват нуждата от полезни микроорганизми в червата.

Суперголямата молекула

Най-голямата молекула в природата се намира в човешкото тяло и това е хромозома №1. Всяка нормална човешка клетка съдържа 23 чифта хромозоми в своето ядро. Хромозомата е една много дълга молекула ДНК. Хромозома 1 е най-голямата молекула, съдържаща около 10 млрд. атоми, натъпкани със закодираната информация.

Броят на атомите

Трудно е да се проумее колко малки са атомите, които изграждат тялото, докато не погледнем написаните нули, показващи техния брой. Тялото на възрастен човек е изградено от около 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 (7 октилиона) атоми.

Кърваво червеното

Когато се порежем, виждаме червена кръв и може би си го обясняваме с наличието на желязо.Червеният цвят се появява, защото желязото е свързано в кръг от атоми в хемоглобин, наречен порфирин и формата на тази структура дава цвета. Доколко червен е вашия хемоглобин, зависи от количеството кислород, свързан с него. При наличие на кислород се променя формата на порфирина, който дава на червените клетки повече светъл нюанс.

Нашественици в миглите

В зависимост от възрастта в миглите се развиват микроскопични кърлежчета. Те са безобидни, но могат да предизвикат алергична реакция. Размерът им е 1/3 от милиметъра. Те са непрозрачни и не могат да се видят с просто око. Ако се постави мигла под микроскоп, може да се открие кърлежче, тъй като те пребивават в основата на косъмчето на границата с кожата. Половината от хората ги имат, особено с напредване на възрастта.