Има лекари, които ще ви кажат: "Поставих диагнозата от влизането Ви в кабинета”, защото външният вид говори много за състоянието на човек. Дори само промяната в цвета на лицето е сигнал за болест на кръвообращението, храносмилателната или нервната система.

Ако кожата на лицето

става на петна или цвета на горната и долната му част се различават, причината може да се търси в нарушения в храносмилателната система.  

При проблеми със сърдечната дейност може да се появи син оттенък около носа и устата.

Общото зачервяване на страните се наблюдава при прегряване или в резултат на вирусна инфекция. Оттенъкът на кожата в жълто до маслинено говори за проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Когато човек е изтощен и с намалени сили, кожата става по-бледа. Тогава близките ви казват: "Нещо не ми харесваш”, защото бледата кожа и бледни устни са признак на анемия. Ако само ушите побледняват, тогава са възможни проблеми с кръвообращението. 

Очите - огледалото на нашата душа, също информират за здравословното състояние.

Ако зениците са различно разширени, това е сериозен повод за консултация с невролог.  Зад този симптом се крият последици от черепно-мозъчна травма, менингит, инсулт, тумор в мозъка.

Торбичките под очите се свързват с болните бъбреци.

Отоците около очите говорят за шипове в шийните прешлени. Клепачите могат да потъмнеят при нарушена функция на кората на надбъбречните жлези, а мазни образувания по клепачите са отложен холестерол, което говори за напреднала атеросклероза и съществуващ риск от исхемична болест на сърцето. Изпъкналите очи, без генетично човек преди време да е бил с такива очи, са в резултат на повишена функция на щитовидната жлеза - основен симптом на базедовата болест.
Очите ви могат да са зачервени не само от конюнктивит, т.е. възпалителен процес, но и от продължителна умора и понижена функция на имунната система.

Пожълтелите склери на очите, говорят за инфекциозен хепатит и жълтеница от усиленото разрушение на еритроцити,

както и за запушване на жлъчните каналчета или невъзможност за изливане на жлъчката в дванадесетопръстника.

Синият цвят на склерите е предизвикан от слабост на съединителната тъкан при хора с туберкулоза, или недостатъчност на желязо при жени след обилен кръвоизлив. 

Устните също са визитка за здравето 

Разбира се, устните, които не са покрити с червило, могат да послужат за тази ориентация. Ярко червени устни са признак на респираторни заболявания и повишено кръвно налягане, а посинелите говорят за нарушение на работата на сърцето и недостиг на кислород.

Ако човек внимателно наблюдава себе си, може навреме да се обърне за консултация при лекар, за да поправи възникналите нарушения.