Бактерии или вируси са виновниците за летните диарийни изхождания. За да избегнем това сериозно неразположение, трябва да припомня за навика за старателното миене на ръцете със сапун преди всяко хранене. За децата особено важно е да превърнат измиването на ръцете, след като се приберат у дома, в свой ритуал.

Докато сте навън, може да се използват еднократните мокри антибактериални кърпички. Съществуват и антибактериални шпрейове, с които се пръскат не само ръцете, но и предметите на работното място, например клавиатурата, калкулатора, волана, особено когато с тях работят повече хора.

Подбирайте заведенията за хранене по критериите за спазване на добрата хигиена. Микроорганизмите обожават влагата, затова

от суха чаша в обществено заведение не може да се заразите с бактериална или вирусна инфекция,

но ако чашите, които ви предлагат, са мокри, за предпочитане е еднократната чаша, макар и не толкова стилна на външен вид.

Другата причина за диарийни изхождания е консумацията на развалена храна.

През лятото всички животински продукти – месото, млякото, яйцата, рибата, много бързо се развалят.

Затова в домашни условия тези храни, които е можело през зимата да поставяте без рискове в шкафовете и зимниците на хладно, сега задължително трябва да съхранявате в хладилник.

В резултат на диарията човек губи много течност и соли.

Пиенето на течности е най-физиологичният начин срещу дехидратацията на организма

Изтощението се възстановява след изпиване на 2-3 литра вода, компот или от готовите препарати за приготвяне на рехидратиращ разтвор, които се продават в аптеките. Те се пият по малко, но на често, за възстановяване на водно-солевия баланс.

Диетата при диарийни изхождания включва по-сухи храни, солети, сухари, препечен хляб и солено сирене, защото човек в такъв момент е загубил не само течности, но и соли. Ако е намален апетитът, полезни храни, които могат да се предложат, са бананите или печените ябълки.

И тъй като предпазването е за предпочитане пред лечението, летният апел на Националния консултант по инфекциозни болести доц. д-р Майда Тихолова е:

”Ако не можеш да свариш – опечи! Ако не можеш да опечеш - измий! Ако не можеш да измиеш – изхвърли!"