В летните месеци има най-много хранителни токсикоинфекции. Бактериите през лятото намират отлични условия за развитие в хранителните продукти (месо, мляко, риба, яйца). Ако температурата навън е над 300С, заразните микроорганизми бързо се размножават в тях. Попадайки в човешкия организъм се изявяват с характерни оплаквания от коремни болки, диария с грипоподобно състояние - висока температура, главоболие, отпадналост, гадене и повръщане. 

Хранителна токсикоинфекция е често поставяна диагноза през лятната ваканция, защото личната хигиена се нарушава и се консумират неизмити зеленчуци или плодове.

Сред виновниците за хранителни натравяния са салмонели, клостридиум ботулинум, стафилококи, еширихия коли и др. С тях човек се заразява чрез заразени хранителни продукти при занемарена хигиена. Заплаха се крие и в храните, които се консумират в сурово състояние - суши, тартар или пържоли, приготвени алангле.

Универсалното правило срещу хранителни инфекции е ”Измий, опечи, свари, ако не можеш - изхвърли”.

Не оставяйте готови ястия с яйца или месо извън хладилника. Неприятностите от престояла и неправилно съхранявана храна са сериозни. От повръщане и диария особено децата лесно се дехидратират, което често налага хоспитализация и вливане на солеви разтвори чрез венозни системи.

Добър ефект имат активният въглен и киселото мляко. Не е правилно повръщането да се потиска с лекарства. Това е начин на организма сам да се прочисти по-бързо от отровите, попаднали с храната в стомаха.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Като компенсация е необходимо е да се изпие около 2-3 л вода през деня. Билковият чай от жълт кантарион или мента облекчават болките в корема и улесняват възстановяването.

Основни съвети за предпазване от хранителна токсикоинфекция

Ако храната на външен вид и мирис изглежда подозрителна, по-добре не рискувайте да ядете от нея.

Проверявайте годността на яйцата, консервите, пакетираните меса и риби, които купувате.

Консерва, която е издута не яжте, защото крие потенциален риск за болестта ботулизъм, рядко срещана, но сериозно засягаща нервната система.

Яйцата съхранявайте в хладилник. Измивайте старателно черупките им преди да ги използвате. Избягвайте консумация на домашна майонеза и кремове със сурови яйца през лятото.

Старателно измивайте плодовете и зеленчуците, които консумирате в свеж вид.

Измивайте много добре ръцете си преди ядене и приучвайте от малки своите деца към този полезен навик.