Когато е на 24 години, животът на Турия Пит се преобръща. Докато тича в ултра маратон на 100 км в Австралия, попада в пожар, в който гори тревата около нея. Заради капана на пламъците, тялото на Турия е сериозно обгорено. Около 65% от кожата й е засегната. Успяват да я измъкнат жива от пожара, но животът й виси на косъм. А и тя самата няма сили и желание да се бори, за да остане жива.

Следващите 6 месеца прекарва в болница. Там претърпява над 200 операции. Следва възстановяване вкъщи, което трае 2 години. Като резултат от инцидента, Турия губи 7 от пръстите на ръцете си. Оттогава всеки ден за нея е борба. Най-вече със самата себе си – за да върне желанието си за живот и за да се приеме такава, каквато се вижда в огледалото. Кожата на лицето, краката, корема, гърба и ръцете й е покрита с белези. Мнението на лекарите е, че тя никога няма да може да ходи и да бъде самостоятелна в действията си отново. След като се възстановява от инцидента, Турия става по-силна от всякога – и физически, и психически. Два пъти финишира успешно в състезанието Ironman.
Кажете, че искате нещо и ще видите, че това нещо е постижимо. Но ако не го искате достатъчно, ще отлагате до безкрай и ще се чувствате зле от отлагането, ще си намирате извинения и ще се чувствате още по-зле. Животът е кратък. Така че, преди автоматично да кажете „Трябва да започна да тичам“ или „Трябва наистина да завърша курса по плетене на една кука“, помислете дали всъщност искате да направите тези неща. Защото да се чувстваш зле от нещо, за което все пак отделяш някакво време и енергия, но не достатъчно, е толкова нелепо, колкото да караш тюлен да яде череши.“

Турия не се връща към миналото си и е много трудно да бъде открита нейна снимка от преди пожара. Не крие белезите, с които е покрита в момента и е на мнение, че стига човек да настрои съзнанието си правилно, всичко е възможно. Работи като мотивационен говорител и водещ участник в различни програми за насърчаване и вдъхновяване. В продължение на 5 години тя написва много книги, с които печели различни награди. Най-новият й труд се казва "Щастливи (и други нелепи стремежи)" и се очаква да излезе през септември 2020 г. За нея известната медийна личност и комик Селесте Барбер пише "Турия е истинска звезда. Радвам се да бъда на света по едно и също време с нея".



Като посланик на благотворителната организация Interplast в Австралия и Нова Зеландия успява да събере над 1 милион долара за благотворителност, както и повече от 3 милиона от свои медийни участия, речи и курсове за обучение. Организирала е свое място за обучение, което нарича Училище за шампиони.

Турия има две деца и съпруг, който напуска работата си, за да се грижи за нея. Неговите думи, относно външния й вид след инцидента, развълнуваха много хора по цял свят, като пример за истинска любов. Запитан в интервю за CNN дали някога е мислел да я напусне, той отговаря "Ожених се за душата й, за нейния характер и тя е единствената жена, която ще продължи да изпълва мечтите ми."

Снимка: facebook.com/pg/turia.pitt