От включилите се в анкетата ”Полезни ли са постите?”, 397 души са отговорили утвърдително на този въпрос, т.е. те споделят моето мнение, че от постите има полза. Имам близки, които спазваха постите в цялата им продължителност, без да изглеждат измъчени и да създават у мен и в другите от обкръжението ни, чувство на състрадание от това какво си причиняват сами. Напротив - те го правеха със съзнание, не че се самоизмъчват, а че провеждат профилактично-оздравителна система.

На физиологично ниво ползата от постите е подготовка на тялото за по-тежкия зимен сезон. Чрез изчистването на организма от тежките храни и техните разградни продукти се възобновява и подобрява работата на всички органи и система, включително и на имунната защита.

Не случайно те са ни завещан дар от предците,

защото се оказват и мощно средство за пречистване от ”черните облаци” в душата -  натрупаното безпокойство, тягостните съмнения и разрушителните чувства. Подобно на постите, но

кратковременно разтоварване човек може да провежда един път в седмицата или поне един ден месечно.

Така ще се възстановим по-бързо от прекаляване с храненето, алкохола или от тежките емоционални изживявания. В дните за хранително разтоварване

започнете с чаша топла вода на гладно.

Изпийте фреш от любим плод. Напълнете фруктиерата с два вида плодове. През целия ден пийте билков чай, подсладен с лъжичка мед, а когато огладнеете яжте от плодовете. За тези от вас, за които това е много строга диета, може да си приготвят постно ястие за обяд, а  за вечеря да бъде кофичка кисело мляхо със сухар. Сутринта също започнете с чаша топла вода на гладно и плодов фреш.

Ако до сега никога не сте имали ден за хранително разтоварване, но искате да опитате,
в този ден забравете за колбасите и месото.

Дори само това ще облекчи макар и малко работата на храносмилателния ви тракт. Може да се възползвате от рецептите, публикувани в здравния блог  за  Мъжка салата с киноаЗапеканка с чушки и извара, Бананов крем или Вълшебна тиква.

Именно с коренната промяна в храненето, макар и само в един ден от седмицата, може да се постигне повече здраве и сила.