#Кои са зеленчуците от семейство Кръстоцветни?

Рукола
Бок Чой
Броколи
Брюкселско зеле
Зеле
Карфиол
Китайско зеле
Зелена салата
Дайкон ряпа
Хрян
Алабаш
Земен кресон
Синап
Репичка
Брюква
Овчарска торбичка
Ряпа
Кресон

#Какви са техните лечебни свойства? 

В интерес на истината те се борят със свободните радикали. Същите тези се намират навсякъде около нас. Причината за тяхната поява се крие в замърсителите на околната среда, в пестицидите, а дори и в някои храни. Негативното влияние, което те оказват върху тялото ни, е известно като „оксидативен стрес”. Когато телата ни се претоварят с тези вредни молекули, те могат да причинят сериозни мутации като ненормална репликация на клетки, известна още като рак. Изследване доказва, че повишената консумация на зеленчуци от семейство Кръстоцветни значително намалява нивото на свободните радикали в организма, респективно – и на риска от развитието на онкологични заболявания.

Предпазват от рак. Кръстоцветните зеленчуци съдържат глюкозинолат-фитонутриенти, които са част от семейството на изотиоцианатите. Научни изследвания доказват, че тези съединения:

- се явяват мощна защита на клетките от увреждане на ДНК;
- имат свойството да деактивират канцерогенните вещества;
- оказват антивирусно и антибактериално въздействие върху организма;
- притежават противовъзпалителни свойства;
- инхибират туморни образувания на кръвоносните съдове и предизвикват смърт на туморните клетки
Научавайки за всички тези невероятни ползи на кръстоцветните зеленчуци, не е трудно да разберем защо майките ни толкова много държат да се храним с броколи и карфиол. Говорейки за него, едно проучване се опитало да даде отговор на въпроса – "Оказват ли броколите унищожителен ефект върху развитието на рака на дебелото черво?". В изследването участвали мъже и жени на възраст между 50-74 години. Тези, които консумирали средно по половин чаша варено броколи седмично, се оказали с 50% по-малка вероятност да развият рак на дебелото черво, отколкото тези, които никога не са опитвали зеленото. Но добрата новина не спряла дотук. Оказало се, че жените, които редовно включвали в менюто си броколи, демонстрирали 50% по-малък риск от развитие и на рак на гърдата.

Според учените, освен че могат да предотвратят образуването на рак, кръстоцветните зеленчуци притежават и способността да контролират тежестта на нарастващите тумори.

#Могат ли Кръстоцветните зеленчуци да лекуват от рак?

Едно изследване тествало влиянието на кръстоцветните зеленчуци върху рака на маточната шийка. Изследователите разделили участващите в проучването жени на три групи - едната група получила плацебо, а другите две получавали порции съответно от по 200 мг и 400 мг кръстоцветни зеленчуци веднъж на ден в продължение на 12 седмици. Резултатите се оказали повече от невероятни. Четири от осемте жени, приемали 200 мг кръстоцветни зеленчуци и четири от деветте жени, приемащи 400 мг кръстоцветни зеленчуци, получили "пълна регресия". Както може да се очаква, нито една от жените, приемали плацебо, нямала подобрение.

Подобряват здравето на сърцето. Доказано е още, че консумацията на разнообразни продукти от семейство Кръстоцветни, предпазва и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, понижава холестерола, потиска възпалителните процеси и активира кръвообръщението. Това се дължи на високите нива витамини В-комплекс, които се борят с прекомерното образуване на хомоцистеин. Високите нива на хомоцистеин, от своя страна, са свързани с увеличаване на сърдечните атаки, инфаркти, кръвни съсиреци и дори болести като Алцхаймер.

Богати са на Омега-3 мастни киселини. 
Кръстоцветните зеленчуци са богат източник на Омега-3 мастни киселини и на алфа-линоленова киселина, които са в основата на здравето на мозъка, намаляват риска от диабет тип 2, грижат се за зрението и за доброто състояние на сърдечно-съдовата система. Омега-3 мастните киселини оказват благотворно въздействие не само върху сърцето, но и действат като мощни врагове на рака, депресията, дефицита на внимание и хиперактивността.

Съдържат и витамини А и С. Всички знаем, че дефицитът на витамин С в организма е причина за ниския имунитет. Затова пък редовната консумация на кръстоцветни зеленчуци повишава имунната защита на организма и ни прави по-устойчиви на въздействието на вирусни и бактериални инфекции. В една порция броколи се съдържат 132 мг витамин С, което е повече от това, което ще открием в един средно голям портокал.

Помагат в борбата с килограмите. Хората, които се хранят редовно със зеленчуци от семейство Кръстоцветни тежат много по-малко от останалите. Например 3/4 чаша задушени броколи съдържа 7 г фибри и само 30 калории. Фибрите в кръстоцветните зеленчуци помагат да запазим чувство на пълнота и ситост дълго време, след като сме консумирали кръстоцветни зеленчуци.