Красиви можем да бъдем само когато сме здрави, защото това, което сме отвън е само израз на онова, което сме отвътре. Има много коригиращи възможности да изградим красива илюзия за кратко време, но за повече - не. Виждали ли сте лице, което козметично е опънато прекрасно, но на човека се случи да изживее негативна емоция, а гримасата е невъзможна, т.е.  гърлото „напъва”, а лицето с кукленска усмивка няма нищо общо с думите. За съжаление, трагикомично е.

За опитния лекар лицето е карта, по която той може и трябва да чете

Това е цитат от монографията ”Човешкото хранене” на д-р Георги Гайдурков. Той обяснява, че ако се храним прекалено много, ние загрубяваме и се сбръчкваме, ако се храним недостатъчно отново се сбръчкваме. Затова трябва да се стремим към баланс в храненето.

Хоризонталните бръчки и торбичките под очите се образуват при хора, които предпочитат сладки, течни и мазни храни

От редовна консумация на месо и много сол се образуват вертикалните бръчки между веждите и върху горната устна. Затова д-р Гайдурков съветва:  ”Ако обичате твърде много сладкиши и плодове, балансирайте с бобови храни – соя, нахут и ядки”. Препоръчителни за здрава кожа са прясно изстискан сок от моркови и сок от лимон.

Няма гладка и красива кожа без спортуване

За да бъде кожата здрава, тя трябва да се храни и да се детоксикира постоянно, а това е възможно при добро състояние на капилярите, които я кръвоснабдяват. Затова

най-добрият крем за кожата е изпотяването.

Бягането по пътечка, джогинг, бързо ходене, както и сауната подобряват кръвотока в цялото тяло, включително в периферните съдове, които хранят кожата. Виждали сме свежия и тонизиран вид на хора след танци или спорт. Козметиците също знаят, че скачането на въже например, разнася торбичките под очите.

Масажът, наричан още мързеливия спорт, също допринася за раздвижване на кръвта и лимфата. Именно след това е добре кожата да се намаже с бадемово масло, масло от авокадо или от пшеничен зародиш, за които д-р Гайдурков пише, че представляват балансирани системи от липиди, витамини и минерали и други биологично активни вещества. Все пак да не забравим вечната домашна рецепта за свежа кожа: „С изрязаните крайчета от краставица за салата, да намажем лицето с краставичен сок.”