Младата кожа е стегната, сияйна и без бръчки. С времето обаче ние остаряваме и в кожата ни настъпват промени, които са най-видими в областта на лицето. След около 25-тата година започват да се появяват първите линии и бръчки. По-късно кожата губи обем, най-вече в зоната на бузите и скулите.

След 50-тата година основният проблем на стареенето става загубата на еластичност. Кожата започва да губи своята стегната структура, става тънка и губи блясък. Така се формират и бръчките, които са постоянно видими. С времето веществата, които поддържат кожата гладка и плътна, намаляват и тя губи своя стегнат вид.

От този момент процедурите и продуктите против стареене трябва да имат комплексно действие, така че да се борят със загубата на еластичност, увисването, бръчките и сивкавия цвят на кожата. Обемът на лицето все повече се превръща в гореща тема, когато става дума за борбата със стареенето.

100% от пациентите, борещи се със стареенето, страдат от загуба на обем.

Пациентите имат различни притеснения. Някои казват, че изглеждат тъжни, други – че имат прекалено много кожа около клепачите или че имат бръчки по челото. Общото между всички тези оплаквания е, че те са свързани със загубата на обем. Въпреки това повечето пациенти не осъзнават тази връзка и се фокусират само върху бръчките. 100% от пациентите, които ме посещават за подмладяващи процедури, страдат от загуба на обем на лицето.

Всички меки слоеве – субкитусът, епидермисът и дермата – са засегнати от загубата на обем. Най-общо казано, кожата хлътва навътре поради загуба на подкожни мазнини, а лицевите тъкани се преразпределят.

Хора, които водят нездравословен начин на живот, започват да страдат от загуба на обем на лицето много по-рано от онези, живеещи здравословно. Основното нещо за контролиране или забавяне на загубата на обем е превенцията и воденето на добре балансиран във всеки един аспект живот.

Има ли начин да се противодейства на загубата на обем?

Най-важна е превенцията. Хидратацията е много важен аспект, така че пиенето на много вода е добра идея. Също така добре балансирана диета и здравословен начин на живот по принцип могат да противодействат на загубата на обем на лицето.

Кои подмладяващи процедури се използват най-много при загуба на обем?

Попълването на обем с инжекционни хиалуронови и нехиалуронови филъри е сред най-добрите методи. Напредналостта в естетичната дерматология прави резултатите естествени и добре издържани. Но това може да го направи само опитен дерматолог и с високо качество продукт. Допълнителното стимулиране на колагенообразуване чрез радиочестотни процедури или лазерни такива също е с препоръчителен характер. В нашата сфера подмладяване означава да дадем на кожата обратно онова, което тя е изгубила – това води до много по-естествени резултати. Второ, естественият вид е много важен. Грижата в къщи е от съществено значение за запазване добрата форма на кожата!

Препоръчвам на пациентите си да избират качествена козметика. Eucerin® Elasticity + Filler е специално разработен за зряла кожа. Новата линия Elasticity + Filler за зряла кожа подсилва кожната структура като повишава еластичността и подпомага за запълването на дълбоките бръчки. Кожата става по-стегната, свежа и сияйна. Серията предлага три продукта, които съчетават иновативна комбинация от ефективни съставки против стареене за по-стегната и свежа кожа по един иновативен начин – дневен крем, нощен крем и олио.

Формулата на първото олио за лице на Eucerin подхранва кожата, подобрява еластичността и повишава устойчивостта й. Благодарение на аргановото масло, олиото от бял трън и витамин Е, продуктът изглажда повърхността на кожата и я прави кадифено мека.

Формулата на дневния и нощния крем Eucerin® Elasticity + Filler има изключително иновативна комбинация от активни съставки – арктиин, силимарин и хиалуронова киселина. Арктиинът е ефективна активна съставка от плода на растението репей. Тя ускорява обновяването на колагена в кожата и така я прави по-стегната и еластична. Силимаринът е с естествен произход и е извлечен от растението бял трън. Той е антиоксидант, който предпазва колагена и еластина от разрушаване и така допринася за стегнатия вид на кожата. Освен това активира клетките на кръвоносните съдове и подобрява микроциркулацията на кръвта в кожата. Така кожата изглежда по-свежа и сияйна.

Формулата съдържа също така и доказаната съставка от най-успешната анти-ейдж серия на Eucerin – Hyaluron-Filler – хиалуронова киселина с дълга и къса молекулярна верига. Дневният и нощният крем видимо намаляват бръчките, като ги запълват отвътре-навън. Дневният крем Elasticity + Filler има слънцезащитен фактор 15 и балансирана UVA защита, а нощният крем съдържа допълнително арганово масло, което подхранва и регенерира кожата през нощта.

Тази комбинация от активни съставки прави продуктите Eucerin® Elasticity + Filler иновативни и ефективни. Освен това поносимостта от кожата и ефикасността са дерматологично и клинично доказани.

Серията Elasticity + Filler Range включва:

 - Eucerin® Elasticity + Filler Дневен крем, 50 ml

 - Eucerin® Elasticity + Filler Нощен крем, 50 ml

 - Eucerin® Elasticity + Filler Олио за лице, 30 ml

 

Д-р Радина Денкова завършва медицина през 1990 г., а до 1994 г. специализира дерматология. Работила е 15 години в Пета градска болница, а последните две години като началник на кожното отделение. От 1999 г. е специалист дерматолог венеролог. Има 6-месечна следдипломна специализация в областта на здравния мениджмънт. Специализира в областта на козметичната дерматология в Бон, Париж и Виена. Има множество курсове за работа с лазери и други светлинни източници, също така и филъри, ботокс, Скулптра, както и специализации в областта на безоперативните методи за скулптуриране на тялото. Всяка година посещава европейски и световни конгреси в областта на естетичната медицина. Член на Европейската академия по дерматология и венерология, Асоциацията на свободнопрактикуващите дерматолози и  Българското дерматологично дружество. Основател и собственик на Aesthe Clinic Beauty.