Между 70 и 100 косъма нормално опадат всеки ден. Този косопад нараства в резултат на стрес, при хормонални нарушения и заболявания на скалпа.

Дебелината и структурата на косъма са качества, които се определят генетично.

Върху това не можем да влияем, защото възможността за пищни прически е определена от фрагментите на ДНК, които сме наследили от своите баби и дядовци. Тези, които не носят наследственост за здрава и буйна коса, трябва да отделят повече време за поддръжката й.

Чрез фрикции на скалпа се подобрява кръвооросяването и храненето на космените фоликули. 

Окосмената част на главата трябва да бъде разтривана с пръстите на ръцете търпеливо в продължение на 2 -3 минути в посока от челото към тила и от слепоочията назад.

Вчесването на косите трябва да се превърне в ритуал. 

С четка или гребен (в никакъв случай с остри зъби) разчесвайте косата сутрин последователно във всички посоки. Вечер преди лягане също отделяйте време на косата с около 60-70 вчесвания.

Подбирайте внимателно шампоаните,

за да бъдат подходящи за вашата коса - изтощена, боядисана, суха, мазна и т.н. Най-правилно е да ползвате шампоан, балсам и маска за коса от една и съща серия. Практичен трик: маската за коса да не бъде напълно измита под обилно течащата вода.

Предизвикателства срещу блясъка на косата

са минералните води, силното слънце, морската вода. За защита съществуват подхранващи средства под формата на пяна за коса, овлажняващи шпрейове за коса и т.н.

Трябва да се обръща внимание на състоянието на кожата на окосмената част на главата, защото

косопадът може да се дължи на болестни състояния

- гъбички, възпалителни огнища в тялото (ангини, грануломи) и употреба на наркотици.
-Оплешивяването на млади мъже (андрогенна плешивост) се свързва с нивото на тестостерон.
- Оредяване на косата при жени се наблюдава след бременност и в резултат на стрес. 

За да се изясни причината за изтъняване на косъма и интензивното опадане на косата, най-добре е да бъде направена консултация с дерматолог. Сега естетичната медицина разполагат с различни средства за укрепване на тънките и слаби коси и може да преустанови тяхната загуба. Чрез мезотерапия се впръскват в кожата подхранващи вещества, които подобряват микроциркулацията в скалпа, с което се засилва растежа на косата. Съществуват и билкови рецепти ( на проф. д-р Петър Манолов) за

локално приложение на растителни екстракти при косопад:

Първа рецепта:

Смес по равни части от
-Стръкове жълт кантарион
-Листа от коприва
-Шишарки от хмел
-Цвят от невен
1 супена лъжица се залива с 200 мл вряща вода. Кисне 1 час. Прецежда се и със запарката се правят фрикции на главата през ден.

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images



Втора рецепта:

Листа от бръшлян се накисват в чист спирт в съотношение 1:5. Престояват 20 дни. Прецеждат се и с получената настойка се правят фрикции на главата през ден, в продължение на 3 седмици. След почивка от 1 месец, може да се повтори.

Преминавана на диета с витаминозна храна също действа укрепващо върху косата и дава възможност да се радвате на прическа с по-гъста и блестяща коса.