Копривата. Това скромно и не дотам шармантно растение,

което расте на сянка, притежава неподозирани лечебни свойства. Въпреки че е най-скромната и непретенциозна "пепеляшка” в царството на билките, всяка една фибра и молекула на тази зелена дива рожба, е лековита и дарява сила, бодрост, младост и красота. За разлика от много други билки и растения, копривата лекува и с листата и стеблата, и с корените си.

Прочуто и всеизвестно

е нейното благотворно и пречистващо въздействие върху кръвта, а оттам и върху бъбреците, черния дроб, жлъчката и стомаха. Освен това благодарение на съдържащите се в нея ензими, стимулиращи кръвообразуването, копривата е прекрасно средство за борба с анемията, малокръвието и дори с левкемията.

Освен като топла каша, отвара, запарка или тинктура,

този природен дар намира и широко козметично приложение. Той е основна съставка в най-различни кремове за лице, балсами, шампоани и др. А натуралната отвара от прясна или сушена коприва въздейства поразително върху сгъстяването на косата, нейната здравина и блясък. Като мощен стимулант на растежа, копривата е и враг №1 на косопада и възстановява изтощените коси (след раждане, след многократно третиране с химични козметични препарати, дълготрайно боледуване, неблагоприятни външни условия, липса на витамини и т.н.).

Дори парването

от свежите млади копривени листенца има оздравителен ефект върху всички ревматоидни болежки.

Независимо че още е зима,

а копривата цъфти едва на пролет, можем да се възползваме и от изсушения вариант. Дори и суха копривата е съхранила всички полезни свойства и качества, с които природата-майка щедро я е дарила.