Сервирайте храна в оптимално количество без проява на "щедрост”.

Избягвайте да се храните пред телевизора или докато вършите каквато и да е дейност.

Обръщайте внимание на храната, която консумирате. Дъвчете я бавно и продължително с насочено внимание върху аромата и вкуса й.

Бавното хранене изпраща до мозъка съобщение навреме, че стомахът е пълен, без да преяждате.

Освен това, облекчавате храносмилането, защото "стомахът няма зъби”.

Бъдете по-внимателни в приема на калорични и мазни храни, особено със сосове и десерти. 

Хранете се редовно в определени часове. Прегладнелият човек яде лакомо и не може да бъде разумен за количеството и вида на храната.

Изградете навик да се храните винаги седнали.

Не яжте от кутия или пакет без да получите представа колко точно изяждате.

Когато купувате снаксове между храненията или пред телевизора, и разполагате с голяма опаковка, разделете я на по-малки порции, за да не се изкушите да я изядете докрай.

Рационалното хранене предвижда снаксовете да бъдат заменени с любим плод или прясно изцеден сок.

Изградете си визуална представа за големина на вашата нормална порция ястие. 

Примерно количество за сервиране:
Сготвено месо, пилешко, риба - 150 г (колкото компютърната мишка)
Сирене - едно парченце - 50 г (големината на вашия палец)
Кисело мляко - една кофичка - 250 мл
Сирил, варен ориз - обема на купичка за крем карамел

За да "потушите” апетита, изпийте чаша вода преди ядене или започнете с чаша бульон на обяд, и на вечеря.

Половината от порцията храна да бъдат зеленчуци, които не съдържат скорбяла.

Съществува практична препоръка да се сервира в по-малки чинии и по-малки купички, заради визуалната измама на очите - те са пълни, но порцията е по-малка.