Да си починем и да се наспим е най-важното нещо, което трябва да направим преди да отидем на работа на другия ден. В сън прекарваме и доста голяма част от денонощието. Затова от изключително значение е той да е наистина качествен, релаксиращ и здравословен. Един от важните фактори за изпълнение на задачата е изборът на правилната възглавница.

Големината
Относно големината на възглавницата съществува стандарт, който е 50/70 сантиметра. Ако той ви се струва голям или малък, можете спокойно да направите индивидуална поръчка според потребностите.

Пълнежът
Това е може би е най-важната подробност, към която трябва да се отнесете най-сериозно. И не за друго, но на пазара има огромно разнообразие от възглавници с различен пълнеж. Като започнем от естествените материали и минем през изкуствените: пухени пера, силиконови топчета, вата, памук, спелта, латекс, силиконов пух, ароматни модификации с листа от чай и билки, както и с различни растителни био пълнежи. Просто сами трябва да изберете дали възглавницата, на която ще спите да е по-мека, или по-твърда, с естествен пълнеж или изкуствен.

Формата
Формата до голяма степен се определя от съдържанието. Ако имате проблеми с врата или шипове е най-добре да се спрете на модел, който е анатомичен и следва извивките на врата и главата. С ортопедичната възглавница можете да преборите и проблемите с кръста и болките. Друго на което можете да се спрете са възглавниците с мемори функция. Те „помнят” извивките на главата ви известно време след като сте вдигнали главата си. Хубавото при тях е, че приемат формата , до която се докоснат.

Материята на калъфката
Естествено, че и тази подробност е важна. Винаги избирайте естествени материи, които позволяват на възглавницата да диша, а по-този начин и вашата кожа.

На коя страна спите обичайно?
Това има голяма значение при избора на правилната възглавница. Ако обичате да спите по гръб е препоръчително да изберете плоска възглавница. Ако най-често спите обърнати на една страна или по корем е хубаво да изберете модел, който е анатомичен.

Възглавница за всеки член от семейството
Когато избирате възглавницата за себе си и смятате, че тя е най-доброто, което можете да купите, не мислете, че същото се отнася и за останалите членове от семейството. Най-вече ако имате малки деца. Нежното детско вратле изпитва различни от вашите нужди. Така че купувайки нови възглавници, подходете индивидуално към всеки.

Грижа за възглавниците
Повечето възглавници би трябвало да имат етикет дали са подходящи за пране в пералня. Ако е така – супер, ако ли пък не, тогава не забравяйте да ги проветрявате и да „разбухвате” съдържанието им. Вътре могат да се настанят бактерии и микроорганизми .