Чувала съм преуморен човек да казва, че не може да се побере в кожата си. Стресът и напрежението, като чели в такива моменти излиза навън, а проявата се оказва непреодолимо чувство за сърбеж. Когато този сърбеж се успокои с едно почесване е добре, но често той предизвиква неконтролирано разчесване до разраняване на кожата, дори до инфектирането й. Тогава единственото решение е консултация с лекар, защото сърбежът е симптом, но зад него може да стоят болести на вътрешните органи напр. на черния дроб, щитовидната жлеза, панкреаса, множество паразити по кожата (краста) или в храносмилателния тракт (глисти). Лечението в подобни случаи е насочено към основното заболяване, в следствие на което се преустановява и кожният сърбеж.

Кожната алергия към никелови бижута, копчета, катарами е честа причина за обрив със сърбеж

Сезонните алергии към студ или слънце човек сам може да разпознае, като си даде сметка при какви обстоятелства и кога е започнал сърбящият обрив. Хората с по-чувствителна кожа трябва да избягват дрехи и бельо от изкуствени материи. Също когато домакинстват, е добре  да бъдат с ръкавици при използване на химическите препарати. При вземане на душ предпочитайте хладката вода пред горещата, защото сърбящата кожа понася по-леко хладка вода.

Прекалено сухата кожа е сърбящата кожа

Причините могат да бъдат както недостигът на микроелементи (магнезий, калций, фосфор, желязо) и витамини (А,Е,Д и от групата В), така и от външното изсушаване на кожата чрез неподходяща козметика или работа и спане в помещения със сух въздух (централно отоплениe, климатици). Затова трябва да се пие вода около 1,5 л дневно.

Стресовите изживявания след загуба на близък, уволнение от работа, лоша оценка на изпит, развод и много други

травмиращи психиката емоции могат да предизвикат кожен сърбеж.

И за това има лек, но тук освен антихистаминови препарати се включват и антидепресантите. В по-леките случаи е достатъчно да се използват успокояващите средства от фитотерапията – чайове от маточина, корени от валериана, мента. Препоръчителни са процедури за релаксация, за да може човек да си осигури почивка и достатъчно сън. Добър ефект оказват водните процедури в сероводородните и радиоактивни минералните извори (Сапарева баня, Кюстендил, Момин проход, Велинград, Поморие).

За да не се разрани кожата, сърбежът може да се успокои с почесване на няколко сантиметра около него

  • Добър ефект има локалното прилагане на ментолов спирт или чист лимонов сок.
  • Може кожата да се поръси със сяра на прах от аптеката.
  • Някои хора използват вътрешната страна на обелката на банан за почесване.
  • Успокояващо на сърбежа действат влажни и хладни компреси от разреден ябълков оцет или разтвор на сода за хляб.
  • Сърбеж между плешките се успокоява чрез разтривка от двете страни на гръбнака от долу на горе с тампонче напоено с камфоров спирт.
От храната трябва да се отстранят консервите, солта, кафето, алкохолните напитки и цигарите. Препоръчителни са фрешовете от моркови и ябълки. За подобряване на обмяната на веществата чрез нормализиране на дейността на чревната микрофлора помага приемът на пробиотици.