.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кога трябва (и не трябва) да пием аспирин

LadyZone.bg | преди 1 година
2111094513.jpg
Нови изследвания затвърждават теорията, че аспиринът е универсално лекарство, помагащо при широк кръг от сърдечно-съдови заболявания. Но това не е всичко...

Аспиринът е лекарството, което си е спечелило славата на универсален лек и успокояващо средство срещу какво ли не – като се започне от главоболие и се стигне до сърдечна атака и дори рак. След ново изследване, учени от Оксфордския университет излязоха със становището, че аспиринът трябва да се приема веднага след преходна исхемична атака.

За разлика от досегашното схващане, че ползата от него е около 15 % намаляване на риска от повторен инсулт. Този процент е повече от 80 на 100. Едно от най-прекрасните качества на аспирина е, че може да се ползва като превантивна мярка за борба с исхемичната болест.

Първоначално са експериментирани 12 аспирин-пътеки върху 16 000 души като дългосрочна вторична профилактика. Впоследствие резултатите са потвърдени и от продължително клинично изследване върху 40 000 души в три аспиринови пътеки за лечение на остри инсултни състояния.

#Какво показват другите проучвания

Доказано е, че приемането му последователно и трайно на ниски дози действа превантивно срещу риска от развитие на рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата.

#Трябва ли аспиринът да се приема всеки ден?

Ползите и страничните ефекти от приема на аспирин естествено са различни за всеки един от лекуващите се. Тъй като аспиринът е антикоагулант, превишените дози носят реален риск от трудно съсирване и оттам – до вътрешно или външно кървене. Дозата трябва задължително да бъде съобразена със здравословното състояние на конкретния пациент и задължително предписана от лекар-специалист, който най-добре ще прецени дали пациентът се нуждае от ежедневен или периодичен прием.

#Кога не се препоръчва аспирин

- Приемът на аспирин не се препоръчва при хора с диабет тип 2.

- Хората с тежко стомашно разстройство или минала пептична язва не трябва да
приеман аспирин редовно.

- Около 1 на 50 души с астма могат да получат влошаване състоянието си вследствие на редовен прием на аспирин.

- Аспирин не бива да се поема от пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания

Внимание! Свръхчувствителността към аспирина може да провокира развитието на бронхиална астма. Може да предизвика стесняване на дихателните пътища и да доведе до редица усложнения при дихателни заболявания. Специалистите предупреждават, че високите дози ацетилсалициловата киселина могат да имат и фатални последствия. Смъртоносната доза за възрастни е около 30-40 грама, а за децата – само 10.

Дългогодишни проучвания на групи от доброволци, приемали аспирин в продължение на седем последователни дни , показват, че честотата на увреждания на стомаха е 22%. Дори малки дози от препарата предизвикват раздразнение на стомашната лигавица. Пациентите се оплакват от появата на киселини, болки и тежест. Специалистите предупреждават, че при язвена болест аспиринът може да причини кръвоизлив. При продължителен прием на медикамента активните му вещества се отлагат и натрупват в бъбреците и черния дроб.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?