Горещите дни и изпотяването създават идеалните условия за развитие на гъбички в ушите (отомикоза). Те се размножават в повърхностния слой на кожата на ушния  канал. Там могат да попаднат от чужди кърпи, слушалки, след плуване. Характерен е сърбежът в ушите с отделяне на люспи, които се виждат върху клечките за уши. Сърбежът е силен. При разчесване възпалението прониква по-дълбоко в кожата, от което се появява зачервяване, оток, болка и отслабване на слуха.

Не подценявайте гъбичките в ушите, защото те са много упорите. Съвременните антимикотични средства за локално приложение - кремове и разтвори, трябва да си използват редовно и продължително по указания на лекаря. Понякога може да се наложат ежедневни грижи в продължение на месеци.

Нерационално хранене и стресът, които понижават имунната система са предразполагащи фактори за развитие на гъбички в ушите, особено след антибиотично лечение. В по-тежките случаи се налага да се приемат антимикотици и през устата.

Предпазни мерки срещу гъбички в ушите

Използвайте лични кърпи.

С хотелски кърпи не разтривайте, а попивайте нежно ушите.

Не ползвайте чужди слушалки, особено така наречените "тапи", които се закрепват в ушите. 

Внимателно извършвайте ежедневната хигиена на ушите без да наранявате кожата, за да не направите вход за гъбичките.  

Сърбежът в ушите може да се намали с ментолов спирт или с домашно приготвен екстракт от лайка (1 с.л. сушени стръкове се заливат с 200 мл вряща вода). След 15-20 мин. екстрактът се прецежда и с помощта на клечка за уши се намазва ушният канал. След плуване в морето и гмуркане, при което ушите естествено се пълнят с вода, някои водоблази практикуват профилактично промиване на ушният канал с камфоров или със салицилов спирт.