Прясното мляко е основен източник на градивни вещества за здрав скелет, благодарение на протеините и калция. То е лесна за усвояване храна от подрастващия организъм. След навършване на една година детето е добре да приема около 400 мл мляко всеки ден. Белтъците на кравето мляко са с много висока хранителна стойност. То е ценен продукт за бременните жени и за кърмачките.

Свареното прясно мляко е препоръчително да се приема самостоятелно.

То е трудно смилаема храна и следващото хранене трябва да бъде най-малко след два часа. Добре се комбинира с кисели плодове. Лоша комбинация на млякото е с: риба, месо, хляб, тестени изделия, картофи, захар, мед, зърнени храни, маслини, сирене, ядки, семена. 

Резервирани мнения за употребата на прясно мляко

-След 14 години се намалява продукцията на ензима лактаза, който участва в метаболизма на млякото и съдейства за усвояването му. Този ензим около 45 годишна възраст практически вече липсва, затова прясно мляко може да се пие в умерени количества в периода между 14 и 45 години.

-Млякото има 4 варианта протеини казеин, от които само казеин А2 е безопасен. Казеин А1 съдейства за появата на сърдечно съдови заболявания. За сравнение, в майчиното мляко казеинът е 40 % , а в кравето мляко - 80% от всички белтъци (”Разделно хранене” доц . д-р Радослав Радев и д-р Румяна Цанкова).

Редовна консумация на кисело мляко

Киселото мляко стимулира фагоцитозата, подпомага развитието на нормалната чревна флора, спира развитието на стафилококите. Полезното му действие се дължи на млечно-кислите бактерии.

Киселото мляко е храна - противоотрова. Предотвратява попадането на вредни вещества от храната и от околната среда да навлязат в организма през червата. 

Как да употребяваме киселото мляко?

Препоръчва се да се консумира самостоятелно. Добре се комбинира със зеленчуци - краставици, моркови, зеле, коприва, спанак, киселец, зелен фасул, чушки, праз, и богати на захари плодове, напр. банани.

Проблематична е комбинацията на кисело мляко със зърнени храни, семена, ядки, сирене. Лоша е комбинацията с: риба, месо, хляб, тестени изделия, сладкиши, картофи и бобови.

Разбира се има и алергия към киселото мляко, но това се разпознава бързо от специалистите.