Първата храна, която човек опитва в живота, е майчиното мляко. След като завърши кърменето  майките започват да предлагат адаптираните млека. Постепенно идва ред на киселото мляко и на чашата сварено прясно мляко.

Прясното мляко е трудно смилаема храна и следващото хранене трябва да е след най-малко двучасов интервал

То е алкализираща храна. Особено полезно е за децата до 14 годишна възраст - периодът, през което се изгражда костната система. Чрез редовната консумация на прясно мляко децата получават калций и нужните градивни белтъци. Сварено, то е препоръчително да се пие самостоятелно.

Възрастните хора е добре да ограничат приема на прясно мляко и да го заменят с кисело

Причината е, че ензимът лактаза, който участва в разграждането и усвояването на прясното мляко, с възрастта намалява и практически след 45 години липсва в организма. Затова между 14 и 45 години консумацията на прясно мляко трябва да бъде в умерени количества.

Киселото мляко е доказано здравословна храна

Не случайно изследователите са свързали дълголетието на българите с традиционното кисело мляко, което в миналото е било консумирано най-редовно. Киселото мляко, освен източник на калций и протеини, стимулира имунната защита и подпомага ферментационните процеси в червата. Полезното действие идва от лактобацилус булгарикус – млечнокисели бактерии.

Добри комбинации с кисело мляко,

според принципите на разделното хранене, се получават в съчетание със зеленчуците без съдържание на скорбяла – краставици, зеле, коприва, спанак, киселец, праз, чушки, зелен фасул.

Лоши комбинации са с риба, месо, зеленчуци, съдържащи скорбяла – картофите и бобовите.

Още за комбинациите на млякото с другите храни може да прочетете в книгата „Разделно хранене” на д-р Радослав Радев и д-р Румяна Цанкова.