По-важно е не по-колко време на ден прекарвате седнали на стола, а през какви интервали ставате от него. Продължителното заседяване на едно място е пагубно за здравето, водейки до повишен риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и преждевременна смърт - но не толкова, ако човек се раздвижва на всеки половин час.

Щетите за здравето от заседяването по 9-10 часа на ден през работната седмица могат да бъдат намалени при кратки, но чести периоди на физическа активност.

Запомнете - важни са интервалите, през които ставате от работното място, а резултатите от изследване на американски учени от Колумбийския университет сред 8000 души над 45-годишна възраст сочат, че е препоръчително всички служители да стават през половин час.

Сравнявайки прекараното времето на стола, честотата на ставане и смъртността, най-малък риск за здравето и живота имат хората, които стават на всеки 30 минути, докато опасността от заболявания и преждевременна смърт е много по-голяма при останалите, които се раздвижват на 60 или 90 минути.

"Ако работата или начинът ви на живот са свързани с продължително застояване на едно място, съветваме ви да се раздвижвате на всеки половин час", заявява ръководителката на изследването д-р Кейт Диаз от медицинския департамент към университета.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в "Annals of Internal Medicine".