Гледането на снимки със сладки животни като зайчета, котенца и кученца значително подобрява връзката с партньора, сочат резултатите са от изследване на учени от Florida State University сред 144 семейни двойки под 40-годишна възраст с поне 5-годишен брак.

Експериментът е финансиран от Министерството на отбраната в САЩ, с цел да помогне на жените на военнослужещите да преодолеят стреса от раздялата с партньорите си, докато изпълняват мисии на Пентагона.

Няколкоседмичното проучване изследвало промяната в отношението между женените партньори, които трябвало да дадат оценка на удовлетворението от връзката си, като към снимките на половинките им били добавяни кадри на сладки животни, будещи позитивни емоции.

Асоциирането на партньора с позитивни усещания, като гледането на снимки на сладки животни, може да се окаже ключът към успешния, дълъг и щастлив брак, коментира ръководителят на изследването Джеймс К. Макнътли от университета в Талахаси, столица на щата Флорида в САЩ.

Звучи като кучето на Павлов, но механизмът на действие е идентичен - женените двойки започват да свързват асоциативно партньора си с позитивните емоции от гледането на снимки със сладки животни.

Пълните резултати от психологическото изследване са публикувани в научното списание "Psychological Science".