Кърменето е може би първото най-свещено нещо, което майката прави за своята рожба. И най-съществената роля в този природен процес заемат женските гърди - независимо дали са малки или големи. Да се притесняваме ли обаче, ако преди да родим сме си сложили силиконови импланти, дали е опасно за бебето и изобщо какво рискуваме?

Като за начало искаме да успокоим всички жени с импланти, запланували раждането на бебе – кърменето с импланти не крие опасност нито за вас, нито за бебето, но… успехът ще зависи от качеството на извършената хирургическа манипулация.

Успешното кърмене след уголемяване на бюста ви ще зависи от нервните връзки в гърдите, тъй като стимулацията на нервите всъщност стимулира производството на мляко в тях. Ако гърдите ви са загубили своята чувствителност в следствие на манипулацията, това може да създаде известни затруднения при кърменето. Трябва да знаете обаче, че нервите свързани с физическите усещания не са същите, които от отговарят за производството на мляко.

От голямо значение за кърменето е и откъде точно са поставени имплантите. Ако разрезът е направен в гънката под гърдата и в близост до подмишницата, то пораженията за нервите са по-малки. При манипулация направена през ареолата на гърдата съществува по-голяма опасност нервите да са засегнати. Голямо значение има и къде е поставен имплантът. Правилното му поставяне е така, че да не засяга млечните канали.

А трябва ли да се притеснявате да не би течността от имплантите да се смеси с млякото и да навреди на бебето? От течността вътре – не (въпреки, че мненията на специалисти в областта са разнопосочни), но някои са покрити с физиологичен разтвор. И въпреки това изследвания в тази област показват, че той не може да навреди на бебето ако се смеси с кърмата, съобщават от www.pregnancy-period.com

И ако все пак се окажете в ситуация гърдите ви да не искат да пускат мляко е добре да изпомпвате с помощта на специална помпа останалата кърма след всяко хранене на бебето. Това ще подобри потичането на мляко. Друг лесен вариант е всеки ден да правите масаж на бюста си – това ще подобри кръвообращението там. И ако ви мързи да правите всички тези неща, то тогава просто кърмете бебето по-често, но по малко.