Карамфиловото масло е познато като лек срещу много заболявания и проблеми свързани със здравето. То е антисептично средство и има доказано действие срещу болката, укрепва имунната система и е ефикасно средство срещу комари. И освен това е силен афродизиак.

Следващият път, като ви заболи зъб можете да пробвате с карамфилово масло. То може да се окаже много по-ефикасно от традиционните медикаменти.

Природните аналгетични и антибактериални свойства на есенцията помагат за успокояване на болката, а също и за контрол на разпространението на вредните бактерии в устата.

Проучванията показват, че карамфиловото масло може да се справи по-ефективно със зъбобола, отколкото бензокаина. Това се дължи основно на главната му съставка – евгенолът, който е естествено обезболяващо.

Карамфиловото масло се добива от цветните пъпки на вечнозеленото, достигащо до 21 м височина, карамфилово дърво. Цветните пъпки се събират в периода, когато започват да червенеят и се дестилират с водна пара. Карамфилово масло се получава също чрез дестилация на стеблата и листата на растението, но то е по-нискокачествено и по-евтино.