"За да няма хипертония, трябва да сме по-стресоустойчиви."
Акад. д-р Чудомир Начев

Днес на Световния ден на хипертонията напомням за акад. д-р Чудомир Начев, който беше  първият председател и основател на Българската лига по хипертония през 1992 г.  Той не отказваше участие в здравни телевизионни и радиопредавния и даваше постояно интервюта за пресата, за да накара хората да поемат грижите за здравето си в свои ръце. Да убеди всеки хипертоник, че нелекуваното високо кръвно налягане води до животозастрашаващи усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, руптура на аортата. 

Известен е изразът: "Не ми вдигай кръвното!",

когато молим някой да не ни предизвиква към разправия, защото е ясно, че нервното напрежение и превъзбуда водят до учестяване на пулса и повишаване на кръвното налягане. Когато това състояние на повишено нервно напрежение стане ежедневие, независимо от възрастта, закономерният резултат  е начална хипертония. Това е имал предвид акад. Начев с апела да станем по-стресоустойчиви, т.е. по-мъдри. А когато само с осъзнаване не можем да останем в хармония, идват на помощ  лекарствените средства и чайове за успокояване или процедури с релаксиращ ефект. 

Друг "препъни камък" за здравето ни е наднорменото тегло

Пред наднорменото тегло медицината не е безсилна, но първото условие е човек да поиска. Много са победителите в битката с килограмите, а подходите са най-различни - от диетични програми до оперативна намеса. Недопустимо е наднорменото тегло да ни разболява.

Тазгодишното мото, обявено от Световната лига по хипертония, е "Знайте вашите стойности! Контролирайте вашето кръвно налягане!”.  Добре е хипертониците да разполагат с апарат за кръвно налягане, за да могат всеки ден да проследяват стойностите му, като 140-90 мм/Hg се приемат за гранични. Лекарите препоръчват кръвното налягане да се измерва по едно и също време сутрин и вечер, на една и съща ръка, а предписаните лекарства да се вземат редовно по определената схема. При съмнение, че медикаментите вече не помагат, направете консултация с лекуващия лекар за промяна в лечението.