В приказката на Ран Босилек "Дядо и ряпа”, след като трудно, но задружно измъкнали ряпата, всички весело се нагостили с нея. Вниманието към ряпата не е случайно. В сезона, когато пресни зеленчуци в домашните градини няма, единствено кореноплодните зеленчуци (моркови, алабаш, пащърнак и ряпата) са източник на витамини С, В и микроелементи. Те лесно се съхраняват и през цялата зима могат да се консумират в свеж вид. Ряпата съдържа гликозиди, които тонизират сърцето и фитонциди, което втечняват секретите, като действат противовирусно и антимикробно. Освен това ряпата добре повлиява чревната перисталтика.

Салатата, която обичам през зимата, е от черна ряпа, настъргана на ренде,

подправена със зехтин, лимон, натрошени бадеми ли орехи, поръсена със свеж магданоз, настърган пащърнак и две скилидки чесън. След настъргване на ряпата, широко отворете прозорците, ха,ха,ха, налага се да проветрите помещението! Смята се, че черната ряпа е особено полезна за здравето, но с какъвто и цвят ряпа да си приготвите салатата, ще си направите щедър подарък на клетките на имунната и нервната система.