Има щастливки и те са около 20% от жените, които не изпитват неприятните симптоми на пременструалния синдром - болки в корема, напреженение и болки в гърдите, плачливост, раздразнителност до агресия.

Учените са доказали, че няколко дни преди месечния цикъл на жената се понижава нивото на серотонин - хормонът на щастието. Не е учудващо защо тогава настроението помръква и нерядко се появява ненаситен апетит. По този начин организмът сякаш се стреми да си достави удоволствие и да се повиши нивото на серотонина.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Отношение има и недостигът на витамини В и А, магнезий, калций и цинк.    

Причина за дискомфорта са резките промени в нивото на женските хормони в кръвта. След овулацията спада нивото на естрогените, а в яйчниците усилено започва отделяне на прогестерон. С тази игра на хормоните се обясняват отоците и главоболието преди менструация.

Какво може да се направи за облекчаване на периода преди менструацията

Правете леки упражнения вкъщи, но избягвайте интензивните тренировки. Умереното физическо натоварване подобрява кръвообращението и съдейства за отделяне на ендорфини - хормони на удоволствието, повишаващи чувството за благополучие.

Доброто самочувствие може да си осигурите, ако се наспивате добре и се стараете да не участвате в конфликти.

Използвайте дълбоко коремно дишане за успокояване. 

Хранете се редовно и разнообразно

В този период имате нужда от плодове, ядки и леки десертчета в 10 ч. и 16 ч. Така стабилизирате нивото на кръвната захар и предотвратявате раздразнителността.

Богатите на магнезий храни са орехи, бобови варива, ориз, банани.  

Витамин В6 ще си доставите с житни кълнове, месо, птици, картофи. Избягвайте много солените храни, защото солта задържа водата и предизвиква отоци.

Топлата вана помага при болки в кръста и ниско в корема.

Ароматечна вана с есенция или с отвара от лайка и мента отпуска мускулите, премахва болките и общото напрежение.

Почивка и затопляне с грейка или електирческа възглавничка премахва спазмите на гладката мускулатура, и успокоява болките.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Раздвижвайте глезените като изпъвате стъпалата в шпиц по няколко пъти.

Разтривайте целите подбедрици от вътрешната страна за 2-3 минути. По този начин се активират важни акупресурни точки за релаксация. 

Направете лек масаж на корема с лавандулово масло. Нежно разтрийте целия корем с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.

С двете ръце затоплете и поясната област.