Едва ли има дете, което не е играло с видеоигри. Те са първият им контакт със съвременните технологии. Децата са изключително щастливи, когато ползват нещата на големите. Докато играят с тях, опознават реалния свят и взаимоотношенията в него. Чрез най-различни симулатори опитват умения за шофиране, управление на самолет, игра на тенис и т.н. Според публикация в JAMA Pediatrics децата, които играят видеоигри с екшъни имат повече фантазии за насилие и мислят, че агресивното поведение в реалния живот е допустимо. Еднакво тази връзка е наблюдавана при момчета и при момичета, с и без история на агресия в семейството.

"Както човешкото тяло се променя от това, с което се хранят децата, така умът им може да се повлияе от това, което извършват постоянно”, е мнението на Дъглас Жентил от Iowa State University in Ames. Всичко опира до избора на подходящото съдържание на това, с което играят, гледат или слушат децата.

Игрите, филмите, медиите като цяло оказват силно влияние върху мисленето, особено на децата. Според ново изследване игрите с насилие, които децата предпочитат да играят, пораждат агресивни мисли и поведение в детска възраст и по-късно.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

При проучването, проведено върху 3000 деца между 8 до 17 години в продължение на три години, изследователите са отчитали колко често децата играят видеоигри през седмицата, кои са трите им най-любими игри и колко често има насилие в тях.

Задавали са въпроси на децата как биха реагирали, ако някой ги предизвика и дали биха ударили някого.

Друга част от въпросите към децата са били за отношението им към насилието: Дали мислят, че да се удари човек е  приемливо и в какви ситуации. Искали ли са някога да наранят човек.

По-малките деца са били по-силно повлияни от видео-игрите с насилие, което би трябвало да накара родителите да се замислят. Да бъдат по-внимателни и да контролират с какви игри децата играят. Да ограничават тези, които съдържат насилие.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Геймърите, които се увличат от екшъни, не разбират, че примерът, който им е познат от играта, може лесно да отключи у тях реакция на насилие. Виртуалната агресия създава разбиране за ненаказаност на подобни действия. Тя в игрите дори носи награда - от ниво в ниво.

Насилието, на което децата стават виртуални свидетели и участници, нарушава представата им за реалността. Грубостта и враждебното отношение започват да се приемат от тях като нещо нормално.

В правата и задълженията на родителите е да възпитават, образоват и забавляват децата си, но не с гангстерски маниери. Основната цел е децата да се забавляват и да научат нещо от видеоиграта. Да развиват съобразителност, бързина на реакцията, логика и по-богато въображение. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images