Като се изключи травма на ухото, намалението на слуха става неусетно. Човек сам не забелязва промяната. Околните се тези, които започват да питат : „Не ме ли чуваш?” и  започват да говорят по-високо.

Най-сигурният начин за проверка на слуха е аудиографското изследване

При него се определя диапазона на чуване на всяко ухо поотделно. От вида на аудиограмата лекарите разбират коя част от сложното устройство на ухото е засегната.

Често не чуваме не защото има заболяване, а защото ушният канал е запушен. Ежедневното ползване на слушалки тип тапи активира секретиране на повече ушен секрет.

Образуването на ушна кал е естествен процес на очистване

Наистина има хора със широки слухови канали, на които не се налага да чистят ушите си допълнително. Избърсването с кърпа след душ за тях е достатъчно. Допълнително полагане на хигиенни грижи за ушите включва използването на клечките за уши. Удобни са и капките за почиства на ушите, независимо от възрастта. Може да се използват

фитосвещите за уши, които затоплят и почистват външния слухов проход,

като извличат подобно на вакуум влагата, мазнините и олющени клетки. Процедурата не е болезнена, но изисква човек да е спокоен, легнал на едната си страна и докато гори свещта, някой да ви наблюдава, защото все пак има горящо пламъче.

Когато в домашни условия ухото не може да бъде отпушено, посещението при  ушен лекар е наложително.

Обикновено чрез промивка на ушите, слухът веднага се възобновява

Сред най-сериозните заболявания на ушите е отосклерозата, чието лечение днес се извършва чрез лазерно протезиране. Подробности за този вид операция вижте във видеото с д-р Венцислав Цветков.

Кога носенето на слухово апаратче е напълно достатъчно за нашия слухов комфорт може да пречетете тук>>>.