С годините метаболизмът ни се променя. Лесно наддаваме килограми и все по-трудно се връщаме в нормата. Ето защо е добре да знаем какво се случва в тялото ни и как можем да го поддържаме във форма.

Когато сме на 20+
Това е периодът, в който метаболизмът е много интензивен – дори и в часовете, когато не се движим. В това десетилетие от живота си обикновено нямаме ангажименти към семейство и деца, което дава свободно време за спорт и всякакви други активности.

Освен това костната система продължава да се изгражда чак до около 25-годишна възраст и това стимулира допълнително метаболизма.

В края на 20-те може да забележите, че храната започва да „ви се лепи” по-лесно, но с упражнения и диета бързо се връщате към нормалното си тегло.

Когато сме на 30+
Ако досега не сте спортували, това е моментът, когато трябва да започнете. Метаболизмът при покой е пряко свързан с мускулната ви маса. Колкото повече мускули имате, толкова повече калории ще горите дори по време на почивка.

Имайте предвид, че през 30-те мускулната маса започва да намалява по естествен път с около един процент всяка година. Освен това, когато не ползвате мускулите си, давате грешен сигнал на тялото си, че те не ви трябват и то започва да трупа мазнини. За да избегнете това, тренирайте усилено два-три пъти седмично.

Жените трябва да полагат повече усилия в тази посока, защото имат по-малко тестостерон. Той помага на мъжете по-лесно да изграждат мускули и да не трупат мазнини.

Ето и още един факт за 30-те – през това десетилетие намалява производството на хормона на растежа, което също понижава метаболизма.

Когато сме на 40+
За повечето хора това е периодът, когато изпитват йо-йо ефекта при диетите. Според нови изследвания, когато навърши 40 години, средностатистическата жена вече е била на диети в продължение на повече от шест години. От друга страна, 95% от спазващите диети натрупват отново стопените килограми в рамките на пет години.

Затова е много важно след отслабване да не увеличавате храната, а да се придържате към диетичния режим.

Когато сме на 50+
Повечето жени навлизат в менопаузата в началото на това десетилетие и производството на естроген и прогестерон намалява значително. Това води до намаляване на костната плътност и мускулната маса. Заради хормоналните промени жените често трупат килограми и то бързо. При мъжете хормоналните промени са по-плавни и затова те напълняват по-бавно.

Тук отново трябва да се набляга на тренировките. Точно защото костите отслабват, е много важно мускулите да са в добра форма.

Трябва да се внимава със сладкото, защото организмът по-бавно транспортира глюкозата до клетките. Ако не успее да се превърне в енергия, глюкозата се натрупва като мазнина.

В заключение
Независимо на колко години сте: Обръщайте внимание на захарта и въглехидратите, които приемате. Спортувайте редовно, като след тренировка наблягайте на протеините. Това ще ви поддържа в добра форма и ще се чувствате прекрасно.