Лошата новина е, че от захарта не само се пълнее, но и се... старее. Захарта, наред с многобройните си негативи за тялото, здравето и зъбите, нарушава изключително свежестта и състоянието на кожата.

Добрата новина е, че има начин да заместим захарта и то здравословно! Когато намалите или се откажете изцяло от консумацията на рафинирана захар, ще намалите драстично калориите, които приемате. Няма да се чувствате толкова гладни и ще започнете да сваляте излишните килограми. Наред с това имунитетът ви ще укрепне, а вие ще изглеждате неузнаваемо по-млади. На всичкото отгоре, доказан факт е, че отказът от рафинирана захар ще добави към живота ви 15 години отгоре.

#Стевия
Стевията е сладка билка и възможно най-добрият заместител на рафинираната захар. Тя е уникална с нулевата си калорийност. Известна е като „медена билка”, заради сладкия си вкус. Расте в Южна Америка, където се използва от местните жители в продължение на векове. Може да бъде закупена под формата на гранули, прах или течност. Тя е значително по-сладка от захарта, затова се слага от нея в по-малки количества. Доказано сладкото растение неутрализира и намалява стойностите на лошия холестерол. В народната медицина на страни в Латинска Америка стотици години билката е използвана за лечение на захарна болест, тъй като нормализира стойностите на кръвната захар.

#Малц
Въпреки че малцовата захар е в пъти по-малко сладка от бялата захар, тя е един от нейните най-здравословни заместител. Малцът е типичен заместител на захарта и много често тези два продукта взаимно се заменят, дори и при производството на бира.

#Мед
Когато говорим за истински органичен и суров мед, говорим за най-мощният естествен антибиотик. За разлика от захарта, в меда се съдържат много витамини и минерали, полезни за човешкия организъм. Пчелите са добавили специален ензим на нектара, който разделя захарозата на глюкоза и фруктоза – два прости захари за телата ни, които могат да се абсорбират директно. Следователно, медът има по-здравословен гликемичен индекс. Полезно е да се консумира мед, но в определени количества: до 100 г дневно. Най-приемливо е това да става 1 час преди лягане или 3 часа след хранене.

#Кленов сироп
Това е натурален продукт, получен от захарен клен. Това е вискозна течност с характерен сладък вкус, която съдържа повече минерали и по-малко калории от меда. Доставя на организма истинско богатство от микроелементи и витамини. Съдържа висок процент антиоксиданти, благодарение на които подобрява работата на сърдечно-съдовата система, регулира обмяната на веществата, стабилизира имунната защита на организма, противодейства на злокачествените изменения в клетките и предпазва от рак.

#Канела
Проучванията сочат, че само ½ ч.л. канела на ден понижава значително нивото на лошия холестерол. Освен това канелата се явява и регулатор на кръвната захар, което я прави особено полезна за хора с диабет тип 2. Канелата също така притежава мощни антиоксидантни свойства, благодарение на които оказва лечебно въздействие върху сърдечно-съдовите заболявания, имунитета и инфекциите. В проучване, публикувано от изследователи на американското министерство на земеделието в Мериленд, консумацията на канела намалява риска от рак и спира разпространението на раковите клетки при левкемия и лимфом.

#Кокосова захар
Кокосовата захар е направена от сока на кокосовите цветя. Тя може да е под формата ма мека паста, сухи блокчета или под гранулирана форма. За нея може да се отбележи, че тя има нисък гликемичен индекс и е много подходяща за хора с диабет.

#Сироп от агаве
Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта, с нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма. Той се произвежда от сърцевината на растението след филтриране на сока от фруктоза и глюкоза. Вкусът му се доближава много до този на меда, но има свой специфичен оттенък. Сиропът от агаве също така е бил отбелязван като здравословен естествен подсладител, който не влияе на нивата на кръвната захар. Притежава още цял куп лечебни качества - регулира нивото на инсулина в кръвта, предпазва от остеопороза и рак на дебелото черво.

#Фурми
Захарта, получена от фурмите, преминава през минимална термична обработка. Именно поради това се счита за по-здравословна и естествена от захарта, получена от захарно цвекло и захарната тръстика. Фурмите също така често се използват като заместител в редица рецепти за здравословни сладкиши, които не включват захар и не изискват разтапяне на захарта.

#Фруктова захар
Фруктовата захар се нарича още плодова захар – това е естествената захар, съдържаща се в плодовете. Фруктовата захар е много по-сладка от захарта, така че вместо да се използват 2 супени лъжици бяла захар, добре е те да се заменят с половин чаена лъжичка фруктова. За разлика от всички останали подсладители, фруктозата няма да ви навреди, стига да се консумира в умерени количества. Излишъкът на фруктоза претоварва черния дроб и се превръща в триглицериди вместо в гликоген. За разлика от захарта, фруктовата захар не причинява бързо повишаване и последващо значително редуциране на нивата на кръвната захар, което означава, че има нисък гликемичен индекс.

#Оризов сироп
Оризовият сироп е естествен подсладител, който се прави от сварен ориз, подложен на ферментация при която нишестето в ориза се превръща в захари.