Зъбите, добре поддържани и бели са особено важни, за да имате чаровна усмивка. Някои от вашите навиците обаче поставят под съмнение белотата им. Зъбите може да пожълтеят при редовна консумацията на някои храни, напитки, и от вредни замърсявания във въздушната среда и водата. Кафето и черният чай са сред ежедневно консумираните напитки, които силно повлияват на цвета на зъбите. Когато са горещи, допълнително причиняват пукнатинки по зъбната повърхност и започва да прозира по-плътната нетолкова бяла структура под емайла. 

Газираните напитки, особено силно охладените, също разрушават здравината на зъбния емайл под въздействие на въглената киселина, която се образува от взаимодействието на въглеродния диоксид (газиращото вещество) с водата.

Тютюнопушенето причинява пожълтяване от никотиновите отлагания не само върху зъбите, но и на лигавицата, а преди използването на цигарените филтри и върху пръстите на пушачите.

Червеното вино много бързо слага своя нюанс върху блясъка на зъбите, пропорционално на количеството изпити чаши и цветовата плътност на сортовете грозде.

Сините плодове - къпини, боровинки, черни черници оставят своя тъмен цвят върху зъбите, езика и дори върху устните. Смята се, че в комбинация с фруктозата, на която се дължи сладостта им, лесно разрушават зъбите и ги оцветяват.

Храните богати на захар и скорбяла създават киселини, които директно атакуват и увреждат зъбите и водят до кариеси. Желираните, "дъвчещи” бонбони, карамелени десерти и сушени плодове, които полепват по зъбите, се разтварят бавно и увреждат директно зъбите.

Водата в някои населени места, в която се съдържа повече флуор, е в състояние да оцвети зъбите още в детска възраст.

Дългогодишна работа в производства с агресивни химикали може да окаже разрушаващо въздействие на зъбите и да унищожи тяхната белота.

Цветът на зъбите зависи от генетичните дадености на човек, но много повече от личната му орална хигиена и изградените навиците.

Съвети за поддържане на бели зъби:

- Важно е как миете зъбите си.

- Изплаквайте устата си с вода след всяко хранене.

- Използвайте антисептична вода за уста, която освен че убива микроорганизмите, заздравява емайла и оставя свеж дъх в устата.

- Правете профилактични прегледи за почистване на зъбния камък от специалист.

- Използвайте избелващи системи, за които вашият стоматолог би могъл най-добре да ви посъветва.