Добрият сън е от жизнена необходимост. Ако редовно се наспиваме, денят ни е по-ползотворен. Усещаме енергичност, работоспособност и уравновесеност в реакциите към предизвикателствата на ежедневието.

Ето някои общовалидни правила за добър сън:

Спете в тъмна стая
За ритъма бодърстване - сън в човешкия организъм отговаря мелатонинът. Той се отделя между 22 ч. и 3 ч. през нощта. Секрецията на мелатонин се потиска от светлината, докато тъмнината повишава отделянето му. Не оставяйте нощната лампа да свети цяла нощ. Ако спалнята ви гледа към улицата с осветление, поставете плътни завеси или щори на прозорците.
Преди заспиване изяжте няколко бадема, за да не се будите често през нощта.
Нестабилният сън с периодични събуждания се свързва с вариране в нивото на кортизола. Аминокиселините в протеините на бадемовите ядки нормализират именно нивото на кортизола.
Осигурете слаб фонов шум в спалнята, когато трудно може да "изключите” разума си,
т.е. да спрете мислите в главата след натоварения ден. Подходящ е работещ вентилатор или климатик, който да отвлича ума, за да потънете в съня по-бързо.
В леглото направете дълбоко дишане
То помага за релаксация след активния ден. Вече в леглото, поставете едната ръка върху корема, а другата - върху гърдите. При бавно и дълбоко вдишване през носа и издишване през устата трябва да усетите как ръката върху корема се повдига и пада, а тази върху гърдите остава почти неподвижна. Дишайте дълбоко най-малко 2-3 мин.
Изследвайте съня си в сомнографски кабинет,
ако редовно сутрин се събуждате с главоболие и пресъхнало гърло. Често това е в резултат на силно хъркане по време на сън с паузи до поява на задух, което говори за сериозно състояние наречено "сънна апнея”. Решение има и в това, но е добре неврлог да предложи с какво да си помогнете, за да спите добре.