През топлите месеци често се проявят случаи на така нречения "летен грип". Причинителите са ентеровируси, които нормално циркулират сред хората. Като цяло клиничната картина е с температура, отпадналост, главоболие, запушен нос и хрема. Водещите симптоми са от стомашно-чревния тракт под формата на изтощително повръщане и диария. Благоприятното е, че тези оплаквания преминават много бързо за един - два дни. С покачване на температурите навън през юли и август се очаква да се увеличават случите на хора с гастроентеритни оплаквания, но тази заболеваемост е в рамките на очакваното за сезона и за нашите географски ширини, сходна със заболеваемостта в Гърция и Италия.

Заразяването с ентеровируси става чрез поглъщане им, когато те са в големи дози в храната и водата. Понякога питейната вода на различните населени места на базата на различен състав на допустимите Escherichia coli, които нормално се намират в нея, тъй като тя не е стерилна, може да предизвика диария. Това често се получава при хора, когато отиват на море.  

Характеристика на вирусните ентероколити през лятото

Мъчително повръщане

Изтощителна диария

Грипоподобно състояние - температура, главолие, отпадналост, запушен нос, хрема

Бъзропреходни оплаквания, които преминават за 1-2 дни

Лечение на летния грип 

Срещу дехидратацията от поръщането и диарията трябва да се пият повече течности - минерална вода, билкови чайове, зелен чай, зеленчуков бульон, пасирани супи, сиропа от компотите. Може да се приготви домашен солеви разтвор от сол, захар и сода бикарбонат в съотношение 1:1:1/4. В един литър вода се разтварят 2 с.л захар, 2 с.л. сол и 1/2 кафеена лъжичка сода бикарбонат. Разбъркват се, докато се разтворят добре. Готовият разтвор се пие на малки глътки. Дори да се получи нов пристъп на повръщане, продължава приемът на солевия разтвор, докато се изпие в рамките на 1,5 до 3 часа. Най-добре е човек да остане вкъщи, за да може да почива и колкото може повече да спи. Симптоматичното лечение с парацетамол и аспирин с витамин С облекчава главоболието и понижава температурата.

Разбира се, когато децата получат повръщане и диария бързо се стига до дехидратация и при тях може да се наложи да се вливат системи. До известна степен това важи и за възрастните хора и страдащите от хронични заболявания. Тогава е добре да се направи консултация с лекар. 

Според д-р Ангел Кънчев, главен държавен здравен инспектор към МЗ, в момента няма нищо, което да буди особена тревога или да е различно от другите сезони.