Кандидозата е болезнена инфекция, причинена от гъбичката Candida albicans. Проявява се със силно белезникаво влагалищно течение, с парене и сърбеж. 

Обикновено се предава по полов път.

Превръща се в проблем единствено, когато гъбичките се размножат усилено и обхващат големи размери от лигавицата - в червата, вагината, устата, гърлото, дори в очите. От кандидозен вулвовагинит боледуват 75% от жените поне веднъж в живота си, по данни на акушер-гинеколога д-р Борислав Кирчев.

Кандидозният баланит при мъжете се проявява със зачервяване на главичката на пениса и препуциума, покрити с белезникав налеп, също придружен от сърбеж и парене.

Всяко изчакване кандидозата да отшуми от самосебе си е опасно, 

защото може да се превърне в хронична болест. При доказана гъбична инфекция е задължително едновременното лечение и на двамата партньори. 

Най-важното средство да се предотврати появата на кандидоза е укрепването на имунната система

чрез увеличаване на витамините в храната и прием на пробиотици. Необходимо е също да се консумират: чесън, богати на цинк храни: червено месо, морски продукти, сушени плодове семена, и съдържащи желязо храни.

Профилактика на кандидозата:

- Да се внимава с безразборните полови отношение с честа смяна на партньорите.
- Да се избягва прекомерната употреба на сладки храни, защото те генерират сок, който спомага за тяхното размножаване. Основната хранителна среда на кандидата представляват захарите. Поради това болните от диабет страдат неколкократно по-често от това заболяване.            - Внимателно с продължителното антибиотично лечение, което променя естественото влагалищно равновесие.
- Да се носи интимно бельо от естествени материи, които позволяват на кожата да "диша” и не създава влажна среда в гениталиите.
- Да не се използват хавлии и кърпи, принадлежащи на други хора.