.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да се справим с депресията след ваканцията

| преди 4 години
Щастие
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Ирена Кирякова - психолог и психотерапевт, разкрива какви са простичките начини да се справим с лошото настроение

На много хора се случва след лятната почивка да изпаднат в депресия, когато се завърнат в ежедневието си. При други отнема известно време да се пренастроят от пасивност и отдих към активност и работа. Ще разгледам и двете ситуации, защото са различни и начините за справяне - също.

Ако връщането към обичайните ви ангажименти и бит след ваканцията ви потиска, прави ви депресивни и вяли, това подсказва, че нещо в живота ви не е наред и ваканцията е била по-скоро бягство от реалността, отколкото време за отмора и презареждане на батериите. В такъв случай е важно да отделите време и да помислите какво в реалността, която е около вас ви притеснява и как може да промените тази ситуация. Работа, личен живот, социална среда, здраве – кое не е наред?

Банг!
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Често се случва да инвестираме енергията си в компенсиране или бягство от проблемите ни, вместо в решения и подобряване на статуквото.
Разведряването и почивките са хубаво нещо, когато са част от естествения ритъм на активност и пасивност, на който се подчинява цялата вселена, но не и ако са начин да загърбим болките и терзанията си, защото те няма да се изпарят така.

Депресията, както и всички останали нездрави състояния, имат една основна функция в живота ни и тя е да ни кажат: „Спри за момент и си обърни внимание! Нещо с теб не е наред, трябва да се погрижиш за себе си, да смениш посоката, да промениш нещо!“ Ако ви е трудно да се справите сами – потърсете помощ, но не се оставяйте на инерцията, защото проблемът ще се задълбочи.

Втората ситуация е естествена и нормална. На организма ни му отнема време да смени ритъма си, да премине от състояние на отпуснатост към динамика. Колкото по-плавно се извършва един преход, толкова по-малко стрес предизвиква. Дайте си време да се настроите, не се хвърляйте през глава в ангажиментите си, а постепенно завъртайте колелото.


Ето и няколко техники/стратегии за пълноценно и здравословно ежедневие:

1. Отделете 30 минути сутрин, за да се заредите с нещо положително. Както е казал народът : „Денят се познава по сутринта“. Сипете си кафето или чая в красива чаша, пуснете си любима песен, спрете поглед върху нещо, което ви кара да се усмихвате, погрижете се за тялото си – гимнастика, душ, козметика...

2. Почивайте качествено. Ако усетите, че сте се претоварили, че блокирате и не можете да се справите с нещо, откъснете се за момент, сменете фокуса си за 10 минути, направете нещо, което ви носи радост и удоволствие. След края на работния ден се опитайте да се разтоварите – разходка, среща с приятели, хубав филм…

3. Търсете начин да прекарвате поне 20 минути на ден със себе си – останете в покой и опитайте да чуете вътрешния си глас. Какво казва тялото ви, как се чувства, от какво има нужда. А душата?

Приказно дете
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

4. Хранете сетивата си – кожата ни се нуждае от ласка и грижа, очите от красиви гледки, слухът от приятни звуци, качествена храна за вкуса ни и аромати за обонянието ни.

5. Не забравяйте физическата активност. Съвременният начин на живот е все по-заседнал и това се отразява зле на тялото и психиката ни. Движението подпомага функциите на всичките ни органи, енергизира и създава тонус, способства оросяването на мозъка, освобождава напрежението.

6. Подбирайте храната си. Когато се храним ние не просто удовлетворяваме глада, а изпращаме енергия и определени вещества до всяка наша клетка. Затова е важно какво ще поднесем на организма си.

7. Изразявайте топлите си чувства – любовта е най-големият лечител. Намирайте време да се радвате, да се смеете, да оцените хубавото в живота ви. Положителните емоции водят до повишаване на ендорфина в тялото ни, а това подсилва имунната ни системи и ни прави по-здрави в най-прекия смисъл на думата.

8. Споделяйте болките и отрицателните си преживявания. Негативните емоции не е добре да се задържат, защото ни интоксикират – буквално и преносно.

9. Опитайте се да заспите с красива картина в главата си – природна гледка, приятен спомен, мечта …

Надолу с главата
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

10. И най-важното – бъдете себе си! Най-много ни изтощава и амортизира предателството спрямо собствената ни същност – маските, стремежът да „изглеждаме“, вместо да „бъдем“, незачитането на потребностите ни, потискането на душата ни. Обичайте се и се приемайте такива, каквито сте!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?