.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да се предпазим от морбили

д-р Вергиния Николова | преди 5 години
Вирус
Снимка: freedigitalphotos.net
От тази дребна шарка боледуват и възрастните

Съвременните майки са достатъчно информирани и когато видят обрив по кожата на детето с общо неразположение, предположението им най-често е за шарка. Диагнозата, разбира се най-точно ще постави лекар-педиатър.

Под дребна шарка се разбират както морбили, така и рубеола.

Реално това са различни заболявания с различен причинител. И двете са опасни, когато бременна жена се разболее от тях, защото могат да причинят аборт. Рисковете при рубеолата са много по-опасни. Тя може да доведе до сериозни вродени дефекти в плода.

Ако детето е ваксинирано, заболяването ще протече много по-леко.

Типичното за морбили е високата температура. След това се появяват кашлица, хрема, загуба на апетит и петнист обрив. Червените петънца се появяват най-напред по челото близо до окосмяването и постепенно обхващат и тялото. Инфекцията е опасна при бебета и малки деца, особено когато се усложни с пневмония или менингит.

Морбили е силно заразно заболяване

и се предава от човек на човек по въздушно-капков път. Причинителят е вирус, който се разпространява при кихане, кашляне и при директен контакт.  

Болният може да заразява хората около себе си четири дни преди да се появи обрива и четири дни, след като се изрине.

Самите вируси са стабилни и остават във въздуха на стаята до 2 часа,

след като болният от морбили е излязъл вече от там. 

В българския имунизационен календар присъства комбинирана ваксина срещу морбили, паротит (заушка) и рубеола. Тя се поставя на децата след навършване на 1 година мускулно (0,5 мл). Реваксинация със същата комбинирана ваксина се преви на 12 години.

Това е начинът човек да понесе по-леко срещата с вирусните причинители на инфекциозни заболявания.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пролетното почистване е?