Ако тренирате редовно, ще имате отлична фитнес форма, но изразходваната енергия изисква правилно хранене. За да се поддържа силата и издръжливостта на мускулите, храната трябва да ви доставя повече калории, протеини и незаменими аминокиселини. Ето основните храни за силно тяло.

Телешко и говеждо месо

Важността на месото за отлична мускулна сила се дължи на белтъчното съдържание - основа за изграждане на мощна мускулна маса. Наличието на наситените мазнини осигурява високо ниво на тестостерон. В различни клинични изследвания е доказано, че насителине мазнините повишават големината и силата на мускулите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Говеждо и телешко месо яжте на обяд и на вечеря.

Сьомга и други мазни риби

Повишена консумация на сьомга, сардина, риба тон и херинга подобрява работата на сърцето. Те са богати на омега-3 ненаситени мастни киселини, а също на ейкозопентоенова и докозахексоенова киселини. Хората, които консумират храни с по-високо съдържание на омега-3 ненаситени мастни киселини имат по-голяма мускулна сила, в сравнение с тези, които не се хранят така.

Омега-3 мастните киселини увеличават чувствителността на клетките към инсулин, което означава, че по-добре се усвоява глюкозата.

Омега-3 са на разположение да се превърнат в енергия, но да се запази мускулният гликоген и да се съхрани големината на мускулите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

 

Пшеничен зародиш

Половин чаша пшеничен зародиш осигурява 205 калории и 15 г протеини. Той е богат на цинк, желязо, калий, селен, витамините от групата В и достатъчно количество аминокиселини като глутамин и аргинин.

Отличен източник на фибри, които забавят разграждането на въглехидратите.

Преди тренировки осигурява октакозанол, който повишава мускулната сила и също така създава стабилна нервна сила. Ако ядете пшеничен зародиш половин час преди тренировка, ще се забави усвояването на въглехидратите и ще запазите ситост и издръжливост по-продължително време.

Пшеничен зародиш може да консумирате за закуска с кисело мляко или да го използвате за панировка на риба и пилешко месо.

Яйца

1-2 яйца ще ви заредят с толкова протеини, че ще ви стигне за часове след това. Яйцата имат перфектен протеин, наситени са и с холестерол. Холестероловото количество в едно яйце в действителност има много положителни инградиенти като тестостерон, който поддържа целостта на клетъчната мембрана.

Хората, които ядат по три яйца на ден и тренират редовно, постигат двойно повече сила и мускулна маса, в сравнение с тези, които консумират по едно яйце на ден. Нека присъстват яйцата в редовното ви хранене.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Сок от нар

Може да добавите към протеиновите шейкове фреш от нар. Сокът има богато съдържание на антиоксиданти, които съдействат за поддържане на здравето и предотвратяват различни инфекциозни заболявания. Изследователите установяват, че сокът от нар запазва азотния окис от окисляване и разрушаване. Увеличеното ниво на азотен окис след тренировки означава, че има засилен кръвен поток, който преминава през мускулите. Това гарантира възстановяването и растежа на мускулите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Диня

Два резена диня доставят 170 калории. Тя е от най-бързо разграждащите се плодове в храносмилателната система. Яжте диня веднага след тренировка. Тя покачва нивото на инсулина. Червената сърцевина и специално бялата част под кората е пълна с аминокиселината цитрулин, която се превръща в аргинин в тялото. Високото ниво на аргинин води до по-високо ниво на азотен окис след тренировки, което е особено важно за големината и силата на мускулите.

Смокини

Когато почувствате замайване от умора след тренировката, едно лесно решение са смокините. Изяжте 5-6 смокини, за да получите бързо сила. Ефектът се обяснява със стимулираната секрецията на серотонин. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Женшен

Подходящ е за спортисти, защото повишава анаеробната издръжливост и аеробния капацитет. Регулира хормоните на стреса и повишава отделянето на ендорфини, които подобряват настроението, съня и апетита. Увеличава теглото, умствената и физическа активност. За по траен ефект може да се взема един месец като чай или капки спиртен извлек.