Дисплеите на смартфони или таблети, които ползваме без да си мием ръцете, се замърсяват с бактерии, повече отколкото тоалетната дъска. Ще се съгласите, че с тях влизаме навсякъде. Случвало се е да ги оставим върху на седалка в метрото, на плот пред гише в различни административни сгради, на повърхност в обществена тоалетна. Широко използвани и от деца, и от възрастни върху тях полепват неподозирани микроорганизми, които могат да бъдат причинители на болести. Удома и котката се случва да се разходи отгоре върху екрана. 

При направено микробиологично изследване за наличието на бактерии върху устройствата със сензорни дисплеи са доказани стократно по-голям брой ентеробактерии в сравнение с тези намерени върху повърхността на тоалетни дъски. Обяснението е, че се подценява чистотата на тези масово употребявани вещи в днешно време. А те са постоянно в ръцете ни, което създава възможност върху тях да попадат най-различни мръсотии, макар и невидими, каквито са бактериите.

За редовно почистване на сензорния дисплей използвайте суха микрофибърна кърпа срещу зацапване от пръстите и прах.

За отстраняване на петно от храна или мазен грим изключете устройството и извадете батерията. С навлажнено крайче на микрофибърната кърпа с вода внимателно избършете петната по екрана без да натискате, за да не повредите устройството. Веднага попийте влагата със сухата част на кърпата. Целта е да не допускате да попадне влага в отворите на високоговорителя и микрофона. Батерията поставете и включете след като сте го подсушили напълно.

Ако сте го намокрили, оставете разглобено устройството да изсъхне. Не се препоръчва да използвате сешоар. Може да намерите на пазара специални комплекти за подсушаване на намокрени таблети или смартфони.

Не използвайте почистващи препарати, защото биха повредили специалното покритие.

Избягвайте еднократните хартиени кърпички, които биха оставили драскотини по екрана. 

Бактериите, които се предават чрез мръсните ръце - стрептококи, ешерихия коли, стафилококи, намират благоприятна среда за размножаване на топлината, излъчвана от електронните устройства. По този начин те се превръщат в резервоар на стотици микроорганизми. От там попаднат върху кожата, в устата и причиняват инфекциозни болести.

Затова обръщам внимание колко важно е да измивате ръцете си преди и след следните ежедневни дейности:
- Хранене и приготвяне на храна. 
- Грижи за болен човек или обработване на рана.
- Слагане и сваляне на очните лещи.
- Ползване на тоалетната.
- Смяна на памперси и подсушаване на бебето.
- Кашляне, кихане в ръката или издухване на носа.
- Грижа за домашните любимци.
- Изхвърляне на боклука.
- Работа със сурово месо и яйца.
- След ползване на обществен транспорт и пазаруване.
Чрез този лесен хигиенен навик се предотвратява разпространяването на повечето бактериални инфекции дори и чрез смартфона, или таблета. 

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images