Сезонът е предразполагащ за настинки и вирусни инфекции, които протичат с хрема и кашлица. Естественият път на заразяване всички го знаем, но тъй като няма как да се изолираме от болните в офиса и хората в обществения транспорт, остават профилактичните мерки. Ето основните, които са лесни за изпълнение: 

Положително мислене

Важно е да не очаквате, че вие задължително ще бъдете следващият по редичката на разболяващите се във вашето работно място или в семейството. Няма задължителност в боледуването.

Шал на шията

Сутрините са много по-студени в сравнение с обедните температурите в един слънчев ден. Затова, имайте на разположение шал, с който да завивате шията си, когато сте навън сутрин или вечер. С по-лек шал бихте могли да бъдете и на работното място, като избирате да подхожда на тоалетите ви. Затоплянето на гърлото е важно, да не сте уязвими на вирусни инфекции.

Топли крака

Разбираемо е, че трудно се взима правилното решение сутрин какво да обуем - обувки или ботуши, при тези вариращи температури навън. За да сте сигурни, че няма да ви е студено, докато ходите наоткрито, носете ботуши до работа и обратно, а в затопленото помещение се преобувайте с обувки. Целта е да не допуснете да ви е студено на краката.

Продължава с мултивитамини, маска, ароматотерапия, инхалации, гаргара, топли процедури>>>

Мултивитамини

Толкова много е изписано за ползата от витамин С. Нека не се сещаме за него, само когато се лекуваме. Купете си витамин С на ампули, таблетки или ефервесецнтен и си вземайте сутрин и вечер. Още по-добре ще бъде, ако приемате мултивитаминен сироп или таблетки с мултивитамини и микроелементи. Достатъчен сигнал, че имате нужда от витаминна подкрепа, е наличието на подсмърчащи и кашлящи около вас.

Маска

Ако се страхувате, че лесно се заразявате от кашлящи и хремави хора около вас, купете си от аптеката и носете през деня еднократна маска срещу грип, която трябва да подменяте всеки ден.

Топли процедури вечер

Не само за по-добър сън, но горещият душ, сауната, топлата ваничка на краката или термофорът, ще ви затоплят, за да не позволите вирусите, с които вече така или иначе сте "контактували", да ви съборят.

Ароматотерапия

Ако имате ароматна лампа, използвайте я като накапвате есенции от евкалипт, бор или роза, които имат антисептично действие. Още повече, че техният аромат подобрява настроението, от което всеки има нужда, за да не допусне да се остави в ръцете на инфекците на горните дихателни пътища.

 Продължава с инхалации и гаргара>>>

Инхалации

Ако започнете да кихате, още същата вечер си направете инхалация със сода за хляб. Ако не сте алергични, добър ефект има от инхалация с лайка. Така ще стопирате всичко още в самото начало.

Гаргара

При дразнене в гърлото направете гаргара с хладка вода, като в една чаена чаша разтворите 1 ч.л. сода за хляб. Ако имате маслини, след като изядете маслината продължете да смучете костилката и ще усетите облекчение в гърлото. При нужда превържете гърлото с памучен шал през нощта.  

Вярвайте в това, че е възможно да останете здрави, независимо че около вас вече много хора са се поддали на вирусите.