Грижата за зъбите на вашето детенце трябва да започне още с поникването на първото зъбче. При повечето бебета това се случва между 4-ия и 7-ия месец. Още тогава с помощта на марля или чиста кърпичка и малко вода трябва да триете новопорастналия зъб, за да отстраните формиралите се натрупвания.

Навикът за миене на зъбите трябва да се създаде още в ранно детство, но най-често малчуганите не са заинтересовани от поддържането на добра устна хигиена. Затова на родителите се пада тежката задача да го превърнат в нещо, което е забавно и интересно.

Има различни начини, по които можете да мотивирате детето си да мие редовно зъбите си. Ето няколко от тях:

Направете миенето на зъбите забавно - в днешно време е лесно да подмамите невръстната си рожба при наличието на толкова много разноцветни продукти, които биха привлекли вниманието му.

  • Позволете на детето си само да избере четката и пастата за зъби. Малчуганите обожават пастите в различни цветове и четките с картинки, особено ако са на герои от любими техни филмчета.
  • Купете две четки – една за сутрин и една за вечер. Така ще утвърдите навика му да мие зъбите си два пъти дневно.
  • Превърнете го в игра. Можете да се състезавате кой първи ще стигне до банята – така ще накарате детето да изтича възможно най-бързо до там и след това да измие зъбите си с вас. Или да организирате игра, в която печели този, който най-дълго и старателно търка зъби с четката. Когато изминат 3 минути, спрете и изплакнете – детето ви ще бъде горд победител в надпреварата. По този начин едновременно ще постигнете целта си и малкият няма да приема миенето като досадно задължение.

Постепенно го учете как да мие зъбите си – разбира се, в началото ще трябва да го правите вие, но колкото по-рано започнете да учите детето си само да се справя с тази задача, толкова по-добре.

  • Първо му дайте четка, с която да мие зъбите на някоя играчка (кукла или супер герой) всеки път, когато вие миете неговите.
  • За известен период му позволете да мие вашите зъби, като му давате инструкции как да го прави.
  • Когато смятате, че вече може да се справи, му позволете само да измие зъбите си и след като проследите процеса, го похвалете или посочете пропуските.

Научете детето да мие зъбите си 3 минути - препоръчително е зъбите да се мият в продължение на поне 3 минути, но децата не са много търпеливи и искат да приключат възможно най-бързо. Вашата задача е да ги научите да спазват този минимален период, за да поддържат добра устна хигиена.

  • Използвайте пясъчен часовник, който стои в банята. Малчуганите обожават да гледат как пясъкът изтича и така 3-те минути ще минат неусетно.
  • Пускайте на детето музика. Потърсете любима негова песничка, която трае около 3 минути и нека тя звучи всеки път, когато то мие зъбите си.

Бъдете пример за подражание - децата се учат от своите родители, така че ако вие му покажете, че миенето на зъбите е нещо забавно, то ще прояви неподозиран ентусиазъм.

  • Мийте зъбите си по 2 пъти на ден и правете така, че синът или дъщеричката ви да гледат, докато го правите.
  • Всеки път, когато отивате към банята, показвайте, че сте радостни. Ще се наложи дори да играете сценки – смейте си и подскачайте от щастие. Нужно е да показвате, че се забавлявате и докато миете зъбите си. Така малчуганът ще поиска веднага да се включи в тази веселба.

Допълнителни съвети:

  • До 2-годишна възраст не употребявайте паста за заби, освен ако не ви го е препоръчал вашият стоматолог.
  • Задължително използвайте специалните детски пасти, които не съдържат големи количества флуор.
  • Достатъчното количество паста за измиването на детските зъби е колкото грахово зърно.