Всяка болка в тялото е предупредителен сигнал за по-щадящо отношение към него. Слънчевата алергия също "сигнализира“ да направим нещо, за да пощадим кожата си от силното слънце. Хората с по-светла кожа са по-предразположени към слънчева алергия. Тя се провокира от продължителни слънчеви бани без предварителна подготовка и защита на кожата. 

Слънчевата алергия се проявява с настръхване, зачервяване с пъпчици и мехурчета. Кожата е като инфектирана - сърбяща и болезнена при докосване и обхваща по-големи участъци, които са били изложени на слънцето. Обикновено е съпроводена с втрисане, главоболие и общо неразположение.

За да избегнете слънчева алергия, полагайте активно грижи за кожата си. Не стойте на плажа в часовете на най-силното слънчево греене. Спазвайте принципа за постепенност. Тези части от тялото, които единствено на плажа се огряват от слънчевите лъчи, в първите дни от ваканцията излагайте на слънце не повече от 20-30 минути. Целта е да се получи закаляване на кожата. Затова оставайте под чадъра по-дълго време. Възползвайте се от плажната рокля или защитете чувствителните места с парео (плажен шал).

Сами може да си докарате слънчева алергия, ако използвате през първите дни олио за бронзов захар и заспите на плажа по пладне, когато UV-лъчението достига своя максимум. Алергичата реакция към слънцето не е класическа алергична реакция, защото не се образуват антитела срещу "алергена - лъчи”. По-скоро оплакванията от кожата наподобяват на различните кожни алергии - конктактна алергия, хранителна арлергия, медикаментозна алергия. Специалистите за по-голяма точност предлагат слънчевата алергия да бъде наричана "светлинна уртикария” и "светлинна дерматоза или екзема”.

Причината се свързва с реакцията на клетките към дълговълновите ултравиолетови А лъчи, които действат токсично върху кожните клетки, чрез включване в образуването на свободни радикали - основна причина за старееенето. По този начин имунната система реагира срещу увредените от слънцето кожни структури като към чужди.

Фотозащитните мазила - кремове, спрейове, гелове с висок фактор срещу ултравиолетовите лъчи имат профилактична стойност срещу слънчева алергия. Те предпазват от увреждане нежната кожа.

Слънчевата алергия може да се задържи години наред, но и да премине без никакво лечение. Използването на антихистаминов препарат или кортикостероиден крем е добре да бъде препоръчано от лекуващия лекар. Към универсалните условия за "морски" тен без изгаряне и кожни петна се отнасят приемът на достатъчно течности през деня (около 1,5 л вода) и консумацията на лека храна, без преяждане.

След плажа е задължително овлажняването на кожата с крем върху шията, деколтето, ръцете и краката. Внимавайте за качеството на кремовете и лосионите за тяло, които използвате. В случай, че сте получавали алергични реакции, използвайте само хипоалергична козметика. За да се върнете единствено с положително настроение и красив слънчев загар, съобразете се със съветите за здрава кожа през лятото. Умението ви да общувате правилно със слънцето ще ви помогне да останете с най-приятни впечатления и спомени от лятната ваканция.