Наричат рейши гъбата – Ганодерма Луцидим, Царицата на растенията. Традиционно, тя се използва в китайската медицина, но за радост все повече тайни съставки от тази източна страна стават достъпни и в България. Гъбата е хранителна добавка, която се предлага под формата на хапчета, концентрат в топли напитки и козметика.

Снимка: Thinkstock

Защо е полезна?

Повечето заболявания на тялото се случват заради нарушен баланс – хормонален, бактериален и т.н. Рейши гъбата има съставки, които влияят именно на този баланс, укрепват имунната система и подпомагат оздравителния процес на организма.

В тъканите си гъбата се съдържат ганодерични киселини, активни полизахариди, алкалоиди, витамини, минерали и ненаситени мастни киселини. Тя е със суха суха структура (75%), богата на полезни нутриенти.

При консумация на гъбата се облекчават бронхитите, астмата, кашлицата и възпаленията на дихателните пътища. Използва се и за понижаване нивата на стреса и за профилактика на чернодробното здраве.

Как се използва?
Консумира се под формата на хранителна добавка или в комбинация с топли напитки – кафе и чай. Кафето може да бъде в няколко варианта – с и без добавена захар, допълнително овкусено с диви лешници или мока. Предлага се на пакетчета, които се приготвят като класическото инстантно кафе. Гъбата в него е под формата на екстракт, който обогатява кофеиновата напитка. Така се получава съчетание от освежаване и здраве, която топлата напитка дава.

Снимка: Thinkstock


За какво са полезни различните комбинации на кафето

Класическият вариант на това кафе се препоръчва за хора с наднормено тегло.

Кафето с гъба и захар (тръстикова) се счита за първото полезно кафе в света. Препоръчва се за хора, които имат нужда от цялостно укрепване на нервната система.

Моката се предлага за хора, които са подложени на силен стрес.