.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кафе и цигара за здрав мозък

| преди 7 години
Кафе и цигара за здрав мозък
Любимата напитка и цигарите намалявали риска от развитие на Паркинсон. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos
Любимата напитка и цигарите намалявали риска от развитие на Паркинсон

Чашата кафе и цигарата са не само приятни, но и ... полезни?! Поне някои съставки в тях имат положително въздействие върху човешкия организъм и по специално върху дейността на главния мозък, защото намаляват риска от болестта на Паркинсон, твърдят американските учени.

Специалистите от Колумбийския университет под ръководството на Карън Мардър са обобщили данните от 48 изследвания, посветени на връзката между болестта на Паркинсон и пушенето и 13 изследвания за връзката на тази патология с употребата на кафе.

Оказва се, че кафето и цигарите намаляват риска от развитието на болестта, твърдят специалистите. За пушачите този риск е с 60% по-нисък, като по-малко застрашени от болестта са и бившите пушачи, които са се отказали от този навик.

Употребата на кафе пък намалява риска с 30%. За жените ефектът се проявява в най-голяма степен при умерена употреба на кафе, а за мъжете – при употребата на по-голямо количество.

Кафе и цигара за здрав мозък
Любимата напитка и цигарите намалявали риска от развитие на Паркинсон. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos

Според учените, тези факти в никакъв случай не означават, че кафето и цигарите предпазват от болестта на Паркинсон, но е напълно възможно съществуването на някакви общи генетични механизми, които определят риска от болестта и пристрастието към кафето и цигарите.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?