Забелязвате по кожата си израстък с големината на слънчогледова семка. Повърхността му е неравна или гладка. С времето неприятното образувание може да нараства, достигайки размерите на бобено зърно. Тогава трябва да знаете, че вероятно става въпрос за фиброми – бенигнени образувания, които се проявяват по кожата и се разполагат по повърхността ѝ, закачени като с краче. Срещат се предимно при жените, докато при мъжете проявата е изключително рядка и е с най-честа локализация в областта на раменете, поради честото носене през топлите месеци на годината на дрехи с презрамки, които предизвикват постоянно триене на кожата. Проучванията показват, че хората с наднормено тегло са в пъти по-предразположени към образуване на фиброми, отколкото хората с нормален телесен индекс. При жените неприятните израстъци по кожата могат да се проявят в периодите на бременността или след нея. Учените изказват догадка, че растежът на тези образувания е пряко свързан със състоянието на половите жлези и производството на полови хормони в организма. Почти всеки регистриран случай на жени с хиперандрогенемия – състояние, при което се повишава производството на половите хормони андрогени, фибромите са съпътстващ симптом и се проявяват вследствие увеличаване на плазмените концентрации на стероидния хормон тестостерон. В този порядък фибромите може да са придружаващо състояние при болестта поликистозни яйчници.

Медицински комплекс "Д-р Щерев" разполага с кабинет по естетическа дерматология. В него работят специалисти с дългогодишен опит в лечението на най-честите кожни проблеми. По този начин една от най-утвърдените болници за женско и семейно здраве в България предлага комплексни услуги за удобство на своите пациенти. Криотерапия, лечение на брадавици, папиломи, кокоши трън или фиброми – това са само част от проблемите, с които се справят специалистите дерматолози на болницата, което е допълнение на отличните акушеро-гинекологични грижи, които предлага екипът на доц. Щерев.

Причини за кожни проблеми могат да бъдат…

Причините могат да бъдат химически и физически агенти, паразити, гъбички, вируси, бактерии. Допълнителни причини може да са заболявания на ендокринната система и вътрешните органи, стрес, сухота, прекомерно изпотяване, замърсяване, прекомерната секреция на себум, микротравми. Появата на кожно заболяване може да бъде свързано с производствената дейност на човека, свързани с домакински и почистващи продукти, както и ползването на неправилни козметични и фармацевтични такива. Поради тази причина тясната връзка на различните специалисти е от изключителна важност за здравето на пациента.

Брадавица
Брадавиците представляват дребни кожни дефекти (издатини) с грапава повърхност и цвят, по-тъмен от кожата. Най-често се появяват на места, които перманентно са изложени на опасности от леки травми (удар, порязване, одраскване) по пръстите на ръцете (най-вече около ноктите), ставите на пръстите, както и по лактите. Причините за появата на брадавици често пъти е наличието на инфекция – кожата е нападната от вирус с името паповирус (papovirus), който, попаднал в основата на кожната клетка, провокира доброкачествена епителна хиперплазия. Те са неприятен естетически дефект. Има случаи, когато са болезнени, особено ако са се появили на места, които са положени на чести дразнения чрез натиск или триене.

Кокоши трън (папилома)
Това са брадавици, които се появяват по ходилата, най-вече на местата, подложени на притискане и триене. Растат навътре, с връхче са и постоянно трупат кератин в радиус около себе си, който впоследствие се втвърдяват като мазол. Папиломите са болезнени и често пречат на нормалното ходене. Лекуват се с криотерапия, като се вкарва течен азот при температура по-ниска от 40 градуса.

Криотерапия в дерматологията
Криотерапията представлява вид лечение, при което с помощта на ниски температури се премахват доброкачествени или злокачествени лезии. Тя причинява некроза, която е резултат от замразяването на клетките. Третираните участъци в последствие реепителизират. Основните предимства на методиката са лесната ѝ употреба, ниската цена и добрите козметични резултати.