А човекът е тайна. Ето защо медицината е изкуство, основано на науката, изискващо за своето извършване любов. От древността до наши дни медицината е минала през различни превръщания: била е повече изкуство, по-късно повече наука, понастоящем повече занаят. 

Необходимо е да надрастнем алтернативата "или-или” и да стигнем до асоциацията "и-и”,

защото именно асоциативното мислене е бъдещето на човечеството, което ще продължава своето развитие, следвайки (някакъв) Велик План, в който отвъд страданието и смъртта животът продължава.

Откриването на някакво лекарство срещу някоя болест в медицината не е победа. Истинската победа е да се сложи край на всички болести.

Ако прилагаме принципите и правилата на етиката в нашето ежедневие, то това значи, че ние владеем мъдростта. Мъдростта е знанието за това какво е добро и зло, разликата между едното и другото, и умението да правим добро.

Не подминавайте дреболиите, те правят съвършенството.

Когато сте наясно с целите и намеренията си, вие отключвате принципа на привличането и започвате да привличате към себе си хора, идеи, обстоятелства и ресурси, които ще ви помогнат да ги постигнете.

Според принципа на очакванията, когато сте сигурни какво ще се случи, то се превръща в реалност. Ако сте убедени, че ще успеете, в крайна сметка ще го постигнете.

Понякога най-големите загуби най-силно ни приближават към мечтите.

От книгата "10-те принципа на медика и мениджъра” на проф. д-р Цекомир Воденичаров.