Първият сигнал, че човек има инфекция в устата, е лошия дъх. Ако се обърне внимание на езика в огледалото, ще се забележи белезникав налеп.

Причините са много: кандидоза, болни зъби, възпалени венци, гастрит, гастроезофагиален рефлукс (парене зад гръдната кост от връщане на стомашен сок към хранопровода), прием на лекарства и т.н. 

Налепът на езика намалява усещането за вкуса на поетата храна.

Клетките на върха на езика са чувствителни към сладко и солено. По двете страни на езика са разположени рецепторите за кисело, а назад се възприема горчивият вкус, но обложеният език е с променени вкусови възприятия. 

Най-правилното е да се направи консултация с гастроентеролог или стоматолог, за да се локализира инфекцията и да се проведе лечението. Езикът е добър ориентир за лекаря. Всяка област съответства на определен отдел от храносмилателния тракт - върхът на езика съответства на правото черво, средната област - на тънкото черво, а задната - на дванадесетопръстника, панкреаса, черния дроб и жлъчния мехур. 

Хигиенни грижи за езика

- Сутрин и вечер да се мият не само зъбите, но и да се изчетква езика. За целта съществуват специални стъргалки за език, но може да се използва лъжица или четката за зъби. Стърженето започва от вътрешната страна на езика с изтегляне към върха. Повтаря се, докато има какво да изчиствате.

- Жабуренето с вода за уста ще позволи да изплакнете останалите микроорганизми и токсини от устата. Тези, които обичат природните средства, могат да правят жабурене с разтвор на сода бикарбонат, запарка от лайка или с отвара от смрадлика.

Чрез редовно почистване на езика се подобрява вкусовото усещане и се запазва свежия дъх в устата. Предпазването винаги е за предпочитане пред лечението.