Да закусваме заедно!

 Закуската за децата е особено важна и не бива да се пренебрегва. Времето сутрин може да се разпредели така че детето винаги да има 10 мин. за закуска, а за родителите – още 10, за да я приготвят. Не е трудно – просто трябва да имаме вкъщи необходимите качествени продукти и храни, за да можем да я приготвим бързо и да сме сигурни, че тя дава всичко необходимо на детето: витамини, минерали, сред които Калций.

Какво да закусваме?
Както много от нас знаем, храната трябва да е разнообразна, за да може по този начин да си осигурим достатъчно хранителни вещества.

Включвайте качествени продукти, източници на белтък, каквито са мляко, сирене, кашкавал, извара, месни продукти, риба, яйца, ядки. Може да добавите и зеленчуци и плодове към закуската си или да ги пиете под форма на сок.

Една от най-важните съставки за закуската са зърнените култури. Какви обаче да бъдат тези зърнени продукти? Аз съм противник на бялото тесто и изцяло тестените закуски – като банички, понички, пържени филии. За предпочитане е да хапваме пълнозърнести култури. Такива има в зърнените закуски, например. Също така, дори когато приготвяте сандвичи, се старайте да избирате пълнозърнести хлябове.

Моят избор е: закуска вкъщи, базирана на пълнозърнести продукти.
Тези пълноценни зърнени култури, комбинирани с плодове, зеленчуци и качествени белтъчни храни са закуската, която истински зарежда организма, а и духа. Не разчитам и на готовите закуски, които могат да бъдат купени навън.

Закуски, които често приготвяме са:
- Зърнена закуска с кисело мляко и настъргана ябълка.
- сандвич с пълнозърнесто хлебче, сиренце, краставичка, маслинка или други сезонни зеленчуци и листо от маруля;
- Сурови ядки и сушени плодове, разбъркани с цедено кисело мляко и мед – много вкусно и зареждащо начало на деня;

Вкъщи предпочитаме пълнозърнестите закуски на NESTLÉ®, чиято обновена рецепта гарантира изключително високо съдържание на важните зърнени култури и намалено съдържание за захар и сол. Повишеното количество Калций в тях е основен плюс на храните.

А имайки предвид, че при децата калцият е решаващ за изграждането на костната система в период на усилен растеж, то ние трябва наистина да се замислим по какъв начин ще им осигурим нужното количество Калций.

Как да набавяме Калций на децата?
Основният източник на лесно усвоим Калций – млечните продукти, не винаги е в достатъчно количество през деня, когато ние не можем да контролираме какво ядат децата. Затова си гарантирам, че още със закуската те поемат важно количество от минерала на растежа на костите. Вкъщи ние предпочитаме CHEERIOS® (заради меда), COOKIE CRISP®, FITNESS® с шоколад за децата, а за мен е натуралния или с плодовe.

За приготвянето на всички тези закуски са нужни не повече от 10 мин., но те са пълни с любов и грижа за децата!